Predizborna anketa: Bivši ministar ima najveće šanse postati predsjednik Slovenije

Foto: EPA

NAJVEĆI broj glasova na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Sloveniji dobiva kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, potom neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar te kandidat vladajućih Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Brglez, pokazuju najnovije ankete.  

Prema anketi koju je za kanal Novo24 TV provela agencija Parsifal, najveći broj ispitanika, njih 27.1 posto, glasao bi za bivšeg šefa diplomacije i kandidata oporbe Logara, na drugom mjestu je odvjetnica Nataša Pirc Musar koja uživa potporu od 19.9 posto, a slijedi je europarlamentarac Milan Brglez s potporom od 10.7 posto, prenijela je u ponedjeljak slovenska agencija STA.

Smanjena razlika između Lugara i Pirc Musar

Logaru je od rujanske ankete Parsifala potpora porasla za 0.6 postotnih bodova, a Nataši Pirc Musar pala za gotovo 6.9 postotnih bodova. Brglez, koji je kandidaturu predao tek u posljednjem tjednu rujna, prvi je put uključen u istraživanje.

Slovenski birači na izborima će birati između sedam kandidata. To su zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonačelnik Kočevja i kandidat zelene stranke Vesna Vladimir Prebilič, bivši šef diplomacije i zastupnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar, neovisna kandidatkinja i odvjetnica Nataša Pirc Musar, zastupnik Ljevice Miho Kordiš, eurozastupnik i zajednički kandidat vladajućih Socijalnih demokrata i Pokreta slobode  Milan Brglez te kandidatkinja populističke stranke Resni.ca Sabina Senčar.

Na četvrtom mjestu u anketi je Sabina Senčar s potporom od 4.8 posto, a slijedi je Janez Cigler Kralj s četiri posto. Vladimir Prebilič trenutno uživa potporu od 3.2 posto, dok je Miha Kordiš na zadnjem mjestu s potporom od 2.9 posto. Neodlučno je za sada visokih 27.4 posto ispitanika.

Na izbore želi izaći 64% glasača

Prema navedenoj anketi, na izbore za predsjednika republike sigurno će izaći 64.1 posto ispitanika, što je pet posto više nego što su ispitanici navodili u rujnu. Sedam posto ispitanika ne namjerava izaći na izbore.

Ako bi se održao i drugi krug predsjedničkih izbora, Logar bi dobio 41.3 posto glasova, a Brglez 33.6 posto. Kad bi se biralo između Logara i Pirc Musar, Logar bi dobio 39.6 posto glasova, a Pirc Musar 37.3 posto glasova.

Parsifal je proveo istraživanje za Novo24 TV između 10. i 14. listopada na uzorku od 705 punoljetnih stanovnika Slovenije.

Slovenski glasači će na izborima 23. listopada sedmi put u povijesti samostalne države birati predsjednika republike. Bude li se išlo i u drugi krug, on će se održati 13. studenog.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Petar Golob ocijenio je u ponedjeljak kako, dan prije početka prijevremenog glasanja na predsjedničkim izborima, izborni proces teče normalno i nesmetano.

Slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru drugi mandat istječe u prosincu i po Ustavu se više ne može kandidirati.

Pročitajte više