Predizborna kampanja ili tko se najviše srozao?

"HVALA bogu da ovaj cirkus traje još samo danas" - rečenica je koja najbolje opisuje proteklu predizbornu kampanju, prepunu podmetanja, manipulacija i laži.

Upravo zbog činjenice da će predstojeći parlamentarni izbori biti najneizvjesniji od proglašenja hrvatske neovisnosti, reklamna kampanja najjačih hrvatskih stranaka bila je basnoslovno skupa, što je prva stvar koja bi trebala natjerati na razmišljanje svakog građanina Hrvatske.

Sama predizborna kampanja počela je i prije službenog početka, kad su se u HDZ-u dosjetili "prisluškivanja". Naravno da više nitko ne govori o Šeksu koji u Saboru zacakljenih očiju likuje držeći u ruci mikrofon kakav možete kupiti za cijenu subvencioniranog studentskog ručka. Da u toj priči postoji i trunčica istine, budite sigurni da bi HDZ-ovci do besvijesti inzistirali na rješavanju "afere prisluškivanje". Ali nema veze, u Hrvatskoj afera i "afera" ima toliko da su birači nažalost na njih već ionako već davno oguglali, na što je HDZ i računao. Tako je "prisluškivanje" zaboravljeno i prije samog službenog početka predizborne kampanje.

Naravno da i druga najjača stranka u Hrvatskoj, Račanov SDP, nije održala obećanje o "korektnoj i poštenoj kampanji baziranoj na isticanju pozitivnog, a ne vrijeđanju". U televizijskom sučeljavanju predsjednika dvije najjače stranke, Ivica Račan jasno i glasno je Sanaderu kazao "Ja vas neću napadati, to nije moj stil". Samo dan kasnije na središnjem SDP-ovom predizbornom skupu u Zagrebu prikazano je, kako piše HINA, "više alternativnih spotova, među kojima i parodiju na spot "Pokrenimo Hrvatsku" glavnoga političkog protivnika Ive Sanadera, predsjednika HDZ-a. Parodiju, u kojoj prikazuje niz Sanaderovih nespretnih kretnji, SDP je nazvao "Da, za kretanje". Toliko o SDP-ovom obećanju o korektnoj kampanji bez vrijeđanja.

Spomenimo još i koaliciju HB-HIP, koji su mrtvi-hladni u svoj predizborni spot uvrstili papu Ivana Pavla II (jer je papa Pašalićev simpatizer, zar se to ne podrazumijeva) kao i pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, kojeg su čak i HDZ-ovci ostavili na miru kojeg mrtvi zaslužuju.


Tu su i HSS-ov dendrofilski spot, čija je poruka većini ljudi još uvijek ostala tajnovita, baš kao i odgovor na pitanje kome će se HSS prikloniti nakon objave izbornih rezultata. Iako je i u zapadnim demokracijama sasvim uobičajeno da se visokopozicioniranim političarima prijeti (zbog čega i imaju pravo na policijsku zaštitu), glasnogovornica HSS-a Marijana Petir famoznim je prijetećim pismima upućenih još uvijek aktualnom predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću pridala važnost kao da se u najmanju ruku radi o pismima-bombama.

Za one kojima je ta vijest promakla, gotovo identična prijeteća pisma dobila je i HNS-ova Vesna Pusić, ali je ona usprkos činjenici da nema pravo na policijsku zaštitu zdravorazumski izjavila da im "ne pridaje nikakvu važnost". Vesna Pusić svoju je kvotu predizbornih nebuloza doduše već ispucala, tvrdnjama o 200,000 radnih mjesta otvorenih u zadnje četiri godine. Koja je, naravno, otvorio HNS.

HSP-ova kampanja ostat će upamćena po Letičinom tragikomičnom "osvajajanju" Svete Gere u banskoj uniformi, koje je Letica doduše pokušao opravdati "nedostatkom samoironije" kod političara u Hrvatskoj. 

Najtužnija od svega vjerojatno je spoznaja kako i nakon objave izbornih rezultata nećemo znati tko će sačinjavati Vladu, to će gospoda predsjednici stranaka koji se sad nemilice "časte" uvredama dogovoriti naknadno, u prijateljskom ozračju negdje daleko od očiju javnosti. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, najvjerojatnije nas tek tada očekuju prave manipulacije.

Ipak, na izbore treba izaći unatoč činjenici da gotovo nitko od ponuđenih kanditata ne zaslužuje Vaš glas, i to iz jednostavnog razloga: alternativa je prepuštanje odluke o budućoj vlasti nekom drugom.

Pročitajte više