Predložen stegovni postupak protiv upraviteljice pulskog zatvora

PROTIV upraviteljice pulskog zatvora i još dvoje zatvorskih službenika predloženo je pokretanje stegovnog postupka zbog puštanja iz zatvora na dopust višestrukog silovatelja Roberta Kolara (30) koji je osumnjičen da je za vrijeme izbivanja iz zatvora silovao dvije djevojke.

Uz upraviteljicu zatvora Ingrid Popovski Cukon, koja je zatražila razrješenje s dužnosti, stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti predložen je i protiv načelnika i stručne savjetnice zatvorskog Odjela za tretman, priopćio je danas ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Josip Hehet, ne navodeći njihova imena.

Odluka je donesena nakon što je Komisija te Uprave provela inspekcijski nadzor u pulskom zatvoru radi utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti odobravanja pogodnosti Kolarova izlaska iz zatvora.

Iako je postupak odobravanja bio poštivan, Komisija je utvrdila da stručni tim zatvora prilikom procjenjivanja uspješnosti provođenja pojedinačnog programa izdržavanja kazne nije uzeo u obzir "razinu uspješnosti svih elemenata procjena na temelju kojih se stječu pogodnosti najvišeg stupnja povjerenja", kaže se u priopćenju.

Ravnatelj Hehet nije bio dostupan za pojašnjenje cijelog slučaja, niti za odgovor je li prihvaćen zahtjev upraviteljice zatvora za razrješenjem.

Robert Kolar iz Umaga pušten je prošloga tjedna na dopust iz pulskog zatvora u kojemu izdržava petogodišnju kaznu zbog silovanja 25-godišnje djevojke iz Umaga, u studenome 1999.

Sumnjiči ga se da je za vrijeme dopusta, u noći s petka na subotu na lukobranu Gradske luke u Umagu, prisilio 24-godišnjakinju i 17-godišnjakinju iz Umaga na spolni odnos.

Po pisanju medija, odobrenje za dopust Kolaru potpisala je upraviteljica pulskog zatvora ali bez prethodnog mišljenja Županijskog državnog odvjetništva i Centra za socijalni rad na što je prema zakonu bila dužna.

U Ministarstvu pravosuđa tvrdili su da su ta mišljenja pribavljena, no mediji doznaju da su se ona navodno odnosila na prijašnji dopust Kolara u studenome prošle godine.

Robert Kolar prvi je put osuđen za silovanje 1993. Tada je, također na lukobranu Gradske luke u Umagu, silovao 13-godišnju djevojčicu za što je kažnjen s četiri godine zatvora. U travnju 1998. osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja silovanja, a 2000. na pet godina.

Pročitajte više