Predsjednica Suda BiH: Cijela regija je zatočenik Tužiteljstva u Beogradu

PREDSJEDNICA Suda BiH Meddžida Kreso kazala je gostujući na Federalnoj TV kako smatra da je krajnje vrijeme za okončanje svih spornih istraga oko kojih se prelamaju problemi u BiH i regiji, prenosi Sarajevo-x.

"Pri tome ne mislim da ih treba riješiti samo pravosuđe u BiH, mislim na problematične predmete, nego i pravosuđa susjednih zemalja", rekla je Kreso. Dodala je kako misli da je cijela regija "zatočenik rada Tužiteljstva u Beogradu".

Sudovima treba omogućiti da imaju posljednju riječ

Naglasila je potrebu pokazivanja više efikasnosti i to na način da se istrage u slučajevima kada nema dokaza prekinu ili da se omogući sudovima da imaju posljednju riječ. Kreso je rekla i da se Strategija za procesuiranje ratnih zločina BiH dvije godine nije makla s mjesta i da Sud BiH do danas nije dobio podatke o istragama koje se vode u tužiteljstvima.

"Nadam se da ću se ovaj tjedan vidjeti sa glavnim tužiteljem BiH Miloradom Barašinom i da ćemo razgovarati u čemu je problem za tu bazu podataka", rekla je ona. Govoreći o podršci Sudu BiH, Kreso je napomenula da ova pravosudna institucija u 2010. godini ne bi imala dostatan budžet da nije bilo međunarodne zajednice.

"Kakva će biti situacija ove godine, ostaje za vidjeti. Međunarodna zajednica je upoznata sa situacijom i više nam je prijatelj i prepoznaje važnost vladavine prava nego što to čine domaći političari", kaže Kreso.

Pročitajte više