Predsjednica Tajvana zahvalila Njemačkoj na potpori

Foto: EPA

TAJVANSKA predsjednica Tsai Ing-wen zahvalila je Njemačkoj jer podupire tajvansku demokraciju na međunarodnoj sceni. 

Na prijemu za šestero zastupnika odbora za ljudska prava Bundestaga Tsai je naglasila ulogu Njemačke kao trenutačnog predsjedatelja G7 i pozdravila je rezoluciju Bundestaga kojom se podupire sudjelovanje Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

"Tajvan i Njemačka su partneri koji dijele zajedničke vrijednosti demokracije i slobode. Željela bih posebno zahvaliti Njemačkoj na potpori koju pruža Tajvanu u međunarodnoj zajednici", rekla je Tsai.

Njemačka kritizira zadržavanje smrtne kazne na Tajvanu

Međustranačko izaslanstvo, pod vodstvom Petera Heidta iz liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP), stiglo je jučer u četverodnevni posjet Tajvanu.

"Upravo smo čuli prijetnje Kine kroz izjavu predsjednika Xi Jinpinga na stranačkom kongresu", rekao je Heidt. Na otvaranju kongresa Xi je ponovio kinesko stajalište da je Tajvan dio Kine koji bi trebao biti "ponovno ujedinjen" s kopnom.

"Želio bih ponoviti da se iz njemačke perspektive status quo Tajvanskog tjesnaca može promijeniti samo na miran način i uz obostrani pristanak", rekao je Heidt.

Heidt je kritizirao tajvansko zadržavanje smrtne kazne, opisujući je kao duboko nehuman oblik kažnjavanja. Ukinuće smrtne kazne, koje zahtijevaju borci za ljudska prava, dugo je bilo tema rasprava u Tajvanu.

Ankete i dalje pokazuju da većina u zemlji podržava smrtnu kaznu. Tsai je jednom njezino ukinuće opisala kao "univerzalni cilj".

Pročitajte više