Predsjednica Zelene akcije provela noć u pritvoru i razmišlja o tužbi protiv policije

PREDSJEDNICA Zelene akcije pozvana je jučer na obavijesni razgovor u policijsku postaju na Zrinjevcu zbog "preusmjeravanja" prometa u Gundulićevoj ulici, ali je nakon razgovora, na svoje iznenađenje, morala u pritvoru provesti noć, zbog čega će, najavila je, razmotriti mogućnosti tužbe protiv policije zbog neosnovanog pritvaranja.

"Oni su mene, dva sata nakon što sam dobrovoljno otišla na obavijesni razgovor, informirali da su me odlučili uhititi. Pokazali su mi formular na kojemu su zaokružili da postoji sumnja da ću ponovno učiniti djelo i da nisam prekinula akciju, što nije istina. Ja sam svojim prijateljima aktivistima odmah rekla da se raziđu, i rekla da neću ponoviti prekršaj, te da ću se javiti sudu zbog preusmjeravanja prometa", rekla je Jagoda Munić, predsjednica Zelene akcije, te pojasnila zašto je završila u pritvoru u Podsusedu.

"Akciju smo organizirali ja i moji prijatelji aktivisti. Mi zahtijevamo da se proširi pješačka zona i zbog toga smo preusmjeravali promet iz Gundulićeve ulice u Varšavsku na način da smo stavili znak obaveznog skretanja, stavili potrebnu signalizaciju i oznaku pješačke zone. To je počelo jučer u 12 sati i 40 minuta, a trajalo je manje od sat vremena. Doduše, okupljanje nismo prijavili, a prijavljena sam i zbog kršenja Zakona o sigurnosti u prometu, kao i kršenja javnog reda i mira", rekla je Munić i dodala da se izričito protivi hrvatskom Zakonu o javnom okupljanju, "kojega se ni Staljin ne bi postidio".

Munić je rekla i da se trenutno informira sa svojim prijateljima pravnicima koji joj pomažu u razmatranju o eventualnoj prijavi protiv policije, ukoliko se odluči da bi to bilo poželjno.

Glasnogovornica zagrebačke policije nije htjela konkretno komentirati postupak policajaca sa Zrinjevca, nego je napomenula da postoji procedura prema kojoj se Munjić može žaliti.

"Ako ona misli da su joj prava na bilo koji način prekršena, ako ima ikakvih primjedbi, to je stvar više zakonske procedure. Iako je ona rekla da neće ponoviti djelo i da je uputila svoje aktiviste da se maknu, policajci su ju priveli zbog svoje procjene da postoji osnovana sumnja", rekla je Ljuba i "preporučila" Munjić da se žali na zakonitosti postupanja u Uredu načelnika policije.

Policija navodi da je Munić "samoinicijativno organizirala navedeno okupljanje koje nije prijavila mjerodavnoj policijskoj postaji niti je unutar zakonskog roka podnijela zahtjev za održavanjem navedenog okupljanja na prometnoj površini", priopćila je policija, te navela na koji je način Munić pokazala neposluh.

"Nakon što su joj policijski službenici zapovijedili da je kao organizator dužna prekinuti okupljanje kako bi se uspostavio javni red i mir, ista se oglušila na zapovijed i legla na kolnik. Nakon ponovljene zapovijedi poslušala je i prekinula okupljanje. Dovedena je u službene prostorije Policijske postaje Centar na prekršajnu obradu, a potom odvedena u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do redovnog radnog vremena Prekršajnog suda", priopćili su policajci.

A.B.

Pročitajte više