Predsjednici slovenskih stranaka o odnosima s RH

Odnosi s Hrvatskom, osobito zadnji incidenti u Piranskom zaljevu, bili su jedna od tema u četvrtak u predizbornom sučeljavanju predsjednika slovenskih stranaka koje nastupaju na parlamentarnim izborima 3. listopada, a svi su se složili da je za zadnje incidente "kriva" hrvatska strana i da je Piranski zaljev slovenski.

U emisiji komercijalne televizijske postaje POP-TV, predsjednik liberalnih demokrata i aktualni premijer Anton Rop rekao je da su odnosi s Hrvatskom "prilično zapleteni".

Rop je rekao da se u lipnju s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom dogovorio da će se ove godine izbjeći inače uobičajeni incidenti u zaljevu do kojih dolazi u kolovozu, te da ga je ponovo upozorio na to nedavno, kad je do incidenata ipak došlo.

"Incidente izaziva hrvatska a ne slovenska strana. Od Hrvatske očekujemo europsko ponašanje", rekao je Rop.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič rekao je da su bivši premijer Janez Drnovšek i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel počinili "nacionalnu izdaju" pristankom na "podjelu Piranskog zaljeva", a predsjednik Udružene liste Socijalnih demokrata (ZLSD) Borut Pahor rekao je da je Slovenija u izvrsnoj pregovaračkoj poziciji jer je članica EU-a i NATO saveza.

"Zato kod nas ne smije biti nikakve nervoze i Hrvatskom se ne moramo previše baviti", rekao je Pahor.

Predsjednik demokršćanske Nove Slovenije i bivši premijer Andrej Bajuk rekao je da Ropova vlada u pogledu granice s Hrvatskom "nije imala jasna stajališta", te da je tako pokvarila pregovaračku poziciju. Bajuk je rekao da se Slovenija nikada ne smije odreći mogućnosti da blokira hrvatski pristup Europskoj uniji ukoliko problem s granicom ne bude riješen.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik rekao je da bi sve slovenske stranke trebale podržati stajalište njihova kandidata Jožka Jorasa da su istarski zaseoci južno od Dragonje na slovenskom teritoriju i da ne treba pristati na hrvatsku "politiku svršenog čina" na granici.

Predsjednik Demokratske stranke (SDS) Janez Janša rekao je da ne smatra točnim Jelinčičevu ocjenu da je "parafirani" sporazum o granici Drnovšek-Račan "katastrofalan", no da je katastrofalno ponašanje slovenske vlade koja se nakon toga počela ponašati kao da on vrijedi.

"Katastrofalna je bila izjava premijera Ropa da će taj sporazum biti osnova za arbitražu. Ako to bude osnova za arbitražu, onda ćemo dobiti manje nego je njime određeno, taj sporazum morao bi biti naša minimalistička pozicija", rekao je Janša.


Pročitajte više