Predsjednički izbori nakon Povelje i novog Ustava Srbije

PREDSJEDNIČKE izbore u Srbiji treba raspisati nakon donošenja novog ustava Srbije, prema proceduri koju će predvidjeti novi ustav, stajalište je usvojeno u konzultacijama predsjednice Skupštine Srbije i v.d. dužnosti predsjednika Srbije Nataša Mićić s predsjednicima zastupničkih klubova.

Mičić se proteklih dana konzultirala s predsjednicima većine zastupničkih klubova i predsjednicima nadležnih skupštinskih odbora u srbijanskom parlamentu, priopćeno je iz informativne službe parlamenta.

Pozivu na konzultacije nisu se odazvali predstavnici zastupničkog kluba Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, te Stranke srpskog jedinstva Borislava Pelevića, koju je osnovao 2000. ubijeni Željko Ražnatović Arkan.

U priopćenju piše da će većina predstavnika zastupničkih klubova suglasila da novi ustav treba biti usklađen s ustavnom poveljom. Tu ustavnu povelju trebaju idućeg tjedna razmotriti savezni, srbijanski i crnogorski parlament te usvojiti u roku šest mjeseci od dana usvajanja ustavne povelje.

Nataša Mićić postala je vršiteljica dužnosti predsjednika Srbije nakon što je 29. prosinca istekao predsjednički mandat haškom optuženiku Milanu Milutinoviću, a predsjednički izbori u rujnu (drugi krug u listopadu) i prosincu nisu uspjeli zbog nedovoljnog odaziva birača.

Pročitajte više