Predsjednički izbori u Sloveniji: Erjavec podržava Boruta Pahora

Foto: FAH

DEMOKRATSKA stranka umirovljenika (DESUS) podržat će ponovni izbor Boruta Pahora na položaj predsjednika Slovenije na izborima koji se održavaju 22. listopada, najavio je u utorak predsjednik te stranke i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

"Mislim da Borut Pahor ima najviše iskustva i dobro predstavlja Sloveniju u svijetu", kazao je Erjavec novinarima, kazavši da će svoj prijedlog dati glavnom odboru stranke, kako bi ga preporučila biračima stranke koja je glavni partner Cerara u sadašnjoj tročlanoj koalicijskoj vladi.
"Pahor u vanjskoj politici djeluje profesionalno i dobro surađujemo, iako na određene stvari gledamo drukčije. On je po karakteru čovjek dijaloga i na tome ustraje i u slučaju implementacije arbitražne presude, dok sam ja karakterno drukčiji i zastupam odlučniji stav", kazao je Erjavec.
Potporu Pahoru koji se na izborima kandidira kao nezavisni kandidat već ranije je najavila i stranka Socijalnih demokrata (SD) koju je Pahor vodio kao predsjednik 15-ak godina, a treći je partner u sadašnjoj vladi.

Cerar će podržati ženu

Cerarova stranka modernog centra (SMC) najavila je da će kao svog kandidata podržati kandidaturu Maje Makovec Brenčič, ministricu za obrazovanje u sadašnjoj vladi. Iako ona nije članica stranke, zastupa njezine vrijednosti, kazao je Cerar, dodavši da vjeruje kako bi u kampanji mogla biti uspješna, te ući u drugi krug, pa i postati prvom ženom koja će se naći na najvišem položaju u Sloveniji od stjecanja njene samostalnosti.

Žene su kao svoje kandidate na predsjedničkim izborima najavile i dvije oporbene stranke.
Demokršćanska Nova Slovenija (NSI) kandidira svoju predsjednicu, parlamentarnu zastupnicu Ljudmilu Novak, a Slovenska demokratska stranka (SDS) svoju zastupnicu u Europskom parlamentu Romanu Tomc.

Kao jednog od izglednijih potencijalnih protukandidata Pahoru koji se na izborima smatra favoritom ankete ukazuju i na Marjana Šareca, gradonačelnika Kamnika, bivšeg glumca i stand-up komičara. On po nekim istraživanjima dobiva samo nešto manje potpore od sadašnjeg predsjednika, a glavni mu je moto da Slovenija treba reforme, smjenu generacija i nova lica u visokoj politici.

Neovisni kandidati

Manje izgleda za dobivanje potrebne potpore glasača u pretkandidacijskom postupku mediji daju javnosti prilično nepoznatom diplomatu  Milanu Jazbecu, ali i inače popularnom koparskom gradonačelniku Borisu Popoviču koji su također objavili kandidature.

Neovisni kandidati koji nastupaju bez potpore stranaka ili potpisa parlamentarnih zastupnika imaju teži put za potvrdu svoje kandidature jer  do 27. rujna, kad će izborno povjerenstvo potvrditi popis službenih kandidata moraju prikupiti najmanje 3000 ovjerenih potpisa birača. Nakon toga će predizborna kampanja na terenu i u medijima moći i  i službeno započeti.

Pročitajte više