Predsjednik Argentine prozvao ženu španjolskog premijera: "Korumpirana je"

Foto: EPA

Španjolska vlada objavila je da povlači do nove odluke veleposlanicu iz Argentine, optužujući argentinskog predsjednika Javiera Mileija da je "uvrijedio Španjolsku" i njezinog premijera Pedra Sancheza u govoru u Madridu.

U izjavi španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares kazao je i da Madrid zahtijeva javnu ispriku od Mileija, nakon izjava koje je dao nekoliko sati ranije, a tiču se supruge premijera Sáncheza.

Milei rekao da je Sanchezova žena korumpirana

Mileijeve sporne riječi izgovorene su na konvenciji "Europa Viva 24", koju je organizirala španjolska krajnje desna stranka Vox, čiji je bio počasni gost.

Na kongresu je argentinski predsjednik, koji je u otvorenom sukobu već tjednima sa španjolskom vladom, napao vrlo uvredljivim terminima lijeve stranke, ali i premijerovu suprugu Begoñu Sánchez, optužujući ju da je korumpirana, iako ju nije imenovao.

"Kad imate korumpiranu ženu, uprljate se i uzmete pet dana da razmislite o tome", rekao je.

Španjolski ministar: Mileijeve riječi nadilaze bilo kakve političke i ideološke razlike

Iako ni u jednom trenutku nije spomenuo nikakva imena, to je bila jasna aluzija na nedavnu odluku premijera Sáncheza da obustavi sve svoje aktivnosti i povuče se na pet dana kako bi razmotrio moguću ostavku, nakon što su španjolski sudovi otvorili preliminarnu istragu za " trgovinu utjecajem" i "korupciju" protiv njegove supruge.

"Izuzetno ozbiljne riječi koje je danas izgovorio Milei u Madridu nadilaze bilo kakve političke i ideološke razlike", rekao je Albarres nekoliko sati nakon izjave argentinskog predsjednika.

"One su bez presedana u povijesti međunarodnih odnosa, a još manje u povijesti odnosa između dviju država i dvaju naroda ujedinjenih čvrstim bratskim vezama", dodao je.

Pročitajte više