Predsjednik ceha ribara Tonči Božanić: Gospodarski pojas treba proglasiti

PREDSJEDNIK Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanić smatra da Republika Hrvatska treba proglasiti gospodarski pojas na Jadranu i podsjeća da hrvatski ribari traže to od Vlade i Hrvatskoga sabora još od 1996.

U večerašnjoj telefonskoj izjavi u emisiji HRT-a "Meridijan 16", Božanić je rekao da ribari svoje traženje temelje na gospodarskomu interesu te na tomu što je gospodarski pojas proglasila velika većina obalnih i otočnih država na svijetu u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda (UN) o pravu mora.

Zato, istaknuo je Božanić, i hrvatski ribari traže samo ono što su mnogi drugi već odavno napravili.

Što se pak tiče današnje odluke Vlade da će Hrvatskom saboru predložiti da Hrvatska u Jadranu proglasi zaštićeni ekološko-ribarski pojas, Božanić je rekao da nije ekspert za međunarodno pravo mora, ali da mu se čini da se radi o "kozmetičkim formulacijama".

I dok su, kako je rekao, ribolovnu zonu proglasile Australija, Kanada, Španjolska, Nizozemska te niz obalnih zemalja, Božanić je

siguran da je "u ovome trenutku, gledajući Jadran kao more koje dijeli Hrvatsku i Italiju, jedino logično rješenje proglašenje gospodarskoga pojasa".

Po njegovim riječima, u međunarodnome pravu mora jasno je i nedvosmisleno utvrđeno što je gospodarski pojas koji daje obalnoj državi, među ostalim, pravo na korištenje bioloških resursa, znanstvenicima da utvrđuju moguće viškove ribe i eventulano ugovaranje ulova ribe s drugima, kao i mogućnost iskorištavanja snage mora, vjetra itd.

Za razliku to toga, rekao je, uz ostalo, Božanić, sve druge formulacije moguće je različito tumačiti.

Pročitajte više