Predsjednik Europske komisije R. Prodi primio predsjednicu HNS-a V. Pusić

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi primio je danas poslijepodne u prostorijama izaslanstva Europske komisije predsjednicu Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesnu Pusić.

Nakon razgovora koji je bio zatvoren za javnost u kraćoj izjavi novinarima predsjednica HNS-a istaknula je da su predsjednika Europske komisije posebice zanimale perspektive Hrvatske kad je riječ o odlučnosti za europsku orijentaciju.

S tim u vezi izjavila je da je predsjednika Europske komisije, osim odlučnosti HNS u europskoj orijentaciji Hrvatske što je, kako je rekla, dobro poznato i Prodiju, izvijestila da se europska orijentacija Hrvatske može čak i statistički dokazati.

Odnosno, istaknula je, ne samo da postoji vrlo visok stupanj opredijeljenosti za Europu već on i raste pa je tako, dodala je Pusić, u ožujku ispitivanje javnoga mnijenja pokazalo da oko 74 posto građana podupire europsku orijentaciju Hrvatske, a početkom lipnja potpora građana porasla je na 82 posto.

Za predsjednicu HNS-a to pokazuje da Hrvatska europsku orijentaciju vidi kao jamstvo svoje stabilnosti, poštivanja ljudskih prava i pravne države.

Istaknula je da je Romano Prodi jedan od glavnih zagovornika uključivanja cijele Europe u političku Europu, odnosno identiteta između zemljopisne i političke Europe. To pak znači, rekla je Pusić, da je Prodi i veliki zagovornik ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da smatra da Hrvatska za to ima potencijala i sposobnosti, ali i zadaću da pomogne svim zemljama u regiji da dosegnu razinu europskoga zakonodavstva i institucija.

Pročitajte više