Predsjednik Europskog parlamenta Cox o referendumu u Sloveniji

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox pozdravio je u nedjelju navečer veliku potporu koju su Slovenci na referendumu dali za uključenje svoje države u Europsku uniju, istaknuvši da je takav rezultat pozitivan primjer za sve države u regiji. L

"Ovo je pravo mjesto gdje je večeras potrebno biti u Europi, ako si demokrat i parlamentarac kao što sam ja. Ljudi su svoje rekli i to je vrlo moćna i pozitivna odluka i procjena. To je pozitivan primjer za države koje su pozvane (u EU) i pozitivan i jak primjer za ostale države ove regije", rekao je Cox večeras za slovensku televiziju u Centru Europa u Ljubljani. On je dodao da je pozitivan rezultat odluke Slovenaca na referendumu da se država uključi u Europsku uniju iznenadio i one koji su znali koliko entuzijazma Slovenci pokazuju za tu integraciju.

Predsjendik slovenskog parlamenta Borut Pahor izjavio je pak u razgovoru za slovensku televiziju da je sretan i da čestita svim državljanima na njihovoj odluci.

"To nije bila samo mudra nego u ovim međunarodnim prilikama i vrlo hrabra odluka. Mislim da će nam se ta odluka isplatiti u našoj budućnosti", rekao je Pahor.

Predsjendik slovenskih oporbenih socijaldemokrata (SDS) Janez Janša izjavio je kako je velika razlika u potpori koju su Slovenci pokazali kad je riječ o ulasku u EU i NATO rezultat toga što protiv Europske unije nije bilo nikakve propagandne akcije koju su protivnici uključenja u NATO pokazali zadnjih mjeseci, govoreći da je Europska unija dovoljna za budućnost države, dok je NATO nepotreban.

"Sretan sam što su se birači odlučili da napravimo cijeli korak, a ne samo polovicu", rekao je Janša.

(Hina) fl sd

Pročitajte više