Predsjednik HND-a Zdenko Duka: Ako je istina za Sutlića, vrijeme je da ode s HRT-a

"TREBA ispitati cijelu situaciju, ali ako se pokaže istinitom izjava da je ravnatelj Sutlić zaista koristio neprimjereni rječnik, zbilja je vrijeme za njegovu ostavku i odlazak s mjesta ravnatelja HRT-a. Riječ je ozbiljnom incidentu", naglasio je u izjavi za Index čelni čovjek novinarske strukovne organizacije Zdenko Duka.

> Ekskluzivno - Novinari HTV-a potvrdili za Index: Ravnatelj HTV-a novinarku nazvao četničkom kurvetinom

> Ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić: Svi lažu!

Duka: To bi bio Sutlićev kraj

Podsjetimo, ravnatelj Sutlić za novinarku HTV-a Ivanu Dragičević Veličković koristio je termin "četnička kurvetina'". Incident se dogodio 5. veljače prošle godine u humanitarnoj emisiji Trudionica, a da je tome zaista tako potvrdilo nam je četvero novinara s HTV-a: Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević i Robert Zuber. Vanja Sutlić, preko glasnogovornika HRT-a, poručio je da ništa od toga nije istina te je najavio sudsku tužbu.

"Jutros do 10 sati Hrvatskog novinarsko društvo zaprimilo je tri zahtjeva protiv ravnatelja Sutlića. O svemu će na koncu raspravljati Vijeće časti HND-a, a nakon toga će se eventualno odrediti i stegovne mjere", rekao je Duka u izjavi za Index, naglašavajući još jednom kako bi u slučaju da se pokaže da je Sutlić koristio govor mržnje predložiti njegova ostavka.

Vijeće časti o Sutliću

Duka nije precizirao kada bi se moglo sastati Vijeće časti, no s obzirom na veliki interes, ne treba sumnjati kako bi do toga moglo doći vrlo brzo. Sutlić je dugogodišnji član HND-a i to još iz vremena Društva novinara Jugoslavije pa će biti iznimno zanimljivo pratiti cijeli slučaj.

Važno je napomenuti da prema statutu HND-a postupak pred Vijećem časti, bez obzira na to tko ga je pokrenuo, vodi se tako da se utvrde sve činjenice i na temelju njih ocijeni i odluči o kršenju Kodeksa časti ili Statuta, a novinaru protiv kojega se vodi postupak omogućena je obrana. Ako se dokaže krivnja, u blažem slučaju Vijeće časti izriče opomenu novinaru i upozorava ga na obveze, a u težem slučaju, kad se kompromitira dostojanstvo profesije, opomena se objavljuje u glasilu Novinar, a prema ocjeni težine povrede i u javnim glasilima. Novinarsko vijeće časti može donijeti odluku o isključenju odnosno brisanju novinara iz članstva HND.

No u slučaju ravnatelja Sutlića, ukoliko se u postupku dokaže da je zaista kriv, HND bi mogao donijeti preporuku da se Sutlića smijeni s mjesta ravnatelja. Kako je Duka rekao za Index to će HND sigurno i učiniti dokaže li se u postupku Sutlićeva krivnja.

Duka već tražio smjenu

Podsjetimo, kako je Duka već u petak neizravno zatražio smjenu Sutlića i to zbog incidenta s gradonačelnikom Splita koji je gostovao u emisiji Nedjeljom u dva voditelja Aleksandra Stankovića. Opomena Stankoviću zbog "provociranja" Keruma, za Duku je bila nemjerljiv skandal.

"Glavnom ravnatelju HRT-a Vanji Sutliću najbolje je da se sa svojom jahtom pokupi na krstarenje i neka se više ni ne vraća", kazao je Duka na konferenciji za novinare u petak.

Pročitajte više