Predsjednik Hrvatskog oftamološkog društva prof. Mandić: Nikica Gabrić iznosi neistine

PREDSJEDNIK Hrvatskog oftamološkog društva Zdravko Mandić danas je u ime svih kolega i ukupne oftamološke zajednice opovrgnuo tvrdnje bivšeg predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a Nikice Gabrića da "jedini on u Hrvatskoj izvodi operacije transplantacije rožnice".

"U ime svih kolega kao i ukupne oftalmološke zajednice i ostale javnosti želim reći da spomenuti doktor iznosi neistine, jer se operacija keratoplastike kontinuirano izvodi u očnoj klinici KB "Sestre milosrdnice" i KBC "Rebro" zadnjih 50 godina, gdje je u ostalom gore navedeni (N. Gabrić) naučio prve korake i dobio neophodnu pomoć kod učenja takve operacije", navodi u priopćenju predsjednik Hrvatskog oftamološkog društva Zdravko Mandić.

Tu neistinu, navodi se u priopćenju, N. Gabrić je izrekao u emisiji "Opasne veze" emitiranoj 28. siječnja na OTV-u u kojoj je gostovao s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom.

Odgovarajući na pitanja sukoba interesa Gabrić je u opravdanju načinjenog ugovora između njega kao privatnika i Opće bolnice "Sveti Duh", gdje za mjesečnu naknadu od 9.000 kuna izvodi operacije transplantacije rožnice, izrekao tvrdnju da jedini on u Hrvatskoj radi takvu vrstu operacije, navodi se u priopćenju i u prilog neistinitosti takvoj tvrdnji ističe, da se osim na očnom odjelu "Sveti Duh" takve operacije također izvode na očnom odjelu Varaždin, a već postoje stručni timovi i tehnički uvjeti za iste operacije u Splitu i Osijeku.

Istini za volju treba reći da na očnom odjelu bolnice "Sveti Duh" postoji "Lions" očna banka čija je funkcija prikupljanje, pohranjivanje i distribucija rožnica onim ustanovama i klinikama gdje je to potrebno. Nažalost po mišljenju mnogih kolega "Lions" očna banka ne ispunjava svoju zadaću o čemu svjedoče dugačke liste čekanja bolesnika u svim ustanovama. Ona gotovo isključivo funkcionira za potrebe očnog odjela "Sveti Duh", a drugim ustanovama isporučila je rožnicu tek uz sporadično iznimno visoku cijenu obrade transplantata, navodi dr. Mandić u priopćenju.

Također navodi da je Nikica Gabrić u nekoliko navrata dao na znanje javnosti da je on u mogućnosti prebaciti "Lions" očnu banku sa Svetog Duha u svoju vlastitu polikliniku.

Kako bi se u Hrvatskoj već jednom sredila situacija te smanjile liste čekanja za transplantaciju rožnice i ukinuo monopol jedine banke predlažemo osnivanje državne očne banke u još jednom centru kao i drugdje u svijetu, navodi u priopćenju predsjednik Hrvatskog oftamološkog društva Zdravko Mandić.

Pročitajte više