Predsjednik Josipović smiruje europske intelektualce: Predrag Matvejević ne ide u zatvor

POVODOM otvorenog pisma nekolicine istaknutih europskih intelektualaca objavljenog 24. srpnja u uglednom francuskom časopisu Le Monde, Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je pismo koje je danas objavljeno u istom časopisu. U tekstu stoji:

Predragu Matvejeviću ne prijeti zatvor

S iznenađenjem i nevjericom sam saznao za poziv koji je objavljen u Le Mondeu od 24. srpnja, pod alarmantnim naslovom "Predrag Matvejević ne smije u zatvor!". Alarmantnim jer se, čini se, radilo o nesporazumu: nije naime bilo ni najmanje opasnosti da Predrag Matvejević bude zatvoren, jer nikakva sudska odluka u Hrvatskoj to ne traži.

Doista, slijedom spora između dviju privatnih osoba,  Predrag Matvejević je 2005. na Općinskom (prvostupanjskom) sudu u Zagrebu, i po bivšem Kaznenom zakonu, osuđen na pet mjeseci uvjetne zatvorske kazne, a ne strogog zatvora, s rokom kušnje od dvije godine. I sam sam smatrao da g. Matvejević uopće nije prema Kaznenom zakonu počinio kazneno djelo klevete, već da je ono što je on izrekao i napisao sastavni dio polemike koja nije prelazila okvire demokratskih standarada. Zato sam i javno izrazio svoje nezadovoljstvo presudom. Ali, u Hrvatskoj je pravosuđe neovisno i nitko izvan pravosuđa, pa ni hrvatski predsjednik, ne može mijenjati presude a ni utjecati na pravosuđe da odluči drukčije, pa i onda kada je uvjeren da je presuda suda pogrešna. G. Matvejević tada je odlučio ne iskoristiti svoje pravo žalbe. Dne 23. prosinca 2007. istekao je rok kušnje čime je definitivno otklonjena zapravo hipotetska opasnost njegova zatvaranja. Za hrvatsko pravosuđe, slučaj je dakle dugo zaključen – i to neovisno o odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatska kojom je u 2009. odgovoreno na zahtjev za zaštitu zakonitosti koji je, u korist optuženog, svojevremeno bio pokrenuo DORH.

Nitko u Hrvatskoj nije zbog klevete otišao u zatvor

Istina je da stari Kazneni zakon, koji više nije na snazi u našoj zemlji, nije isključivao zatvorsku kaznu za djela klevete. Ali u praksi, nitko nikada nije u Hrvatskoj poslan u zatvor zbog toga. Ako možemo žaliti što su takve odredbe postojale još do 2006, one su donekle samo "ostatak autoritarne prošlosti Jugoslavije", da se poslužim riječima potpisnika apela. Primjećujem, međutim, da u zakonodavstvu nekoliko europskih demokracija, uključujući Njemačku i Francusku, i dalje postoje zakoni koji omogućuju zatvorske kazne za klevetu. U Hrvatskoj takvih zakona više nema.

Do danas, nitko u Hrvatskoj nije zbog klevete otišao u zatvor, a odnedavna, po novom Kaznenom zakonu to uopće i nije moguće. Nakon dugih godina napornog rada, Hrvatska je napokon uspješno završila svoju demokratsku tranziciju, i sada je pred zaključivanjem pristupnih pregovora s Europskom unijom. Demokratski temelji moje zemlje čvrsto su zajamčeni hrvatskim Ustavom koji je uostalom uvelike inspiriran ustavom Pete Republike, i na koji sam ponosan što imam čast biti jamac njegovog poštivanja.

Matvejević predsjednikov osobni predstavnik u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije

Iznenađen sam što prije nego što je upućen ovaj apel, njegovi potpisnici nisu smatrali potrebnim provjeriti okolnosti slučaja i konzultirati nadležne sudske vlasti, čime bi se izbjeglo bespredmetno i nepotrebno uzbuđenje. Na kraju dodao bih da ne samo što Predragu Matvejeviću, hrvatskom intelektualcu svjetskog glasa, nikakva kazna ne prijeti u Hrvatskoj, već sam ga nedavno imenovao za svog osobnog predstavnika u s Međunarodnoj organizaciji Frankofonije.

No, ako ništa drugo, ovaj "slučaj" dao mi je barem priliku da jasno i glasno iskažem predanost i privrženost moje zemlje poštivanju slobode mišljenja i ljudskih prava i da istaknem kako u Hrvatskoj, neovisno o ovom „slučaju“ razumijemo potrebu, da kao i sve druge demokracije, stalno preispitujemo jesu li naši propisi i praksa "u skladu s potrebama suvremenog prava i slobodom izražavanja svojstvenog demokracijama.", stoji u tekstu predsjednika Josipovića.

Pročitajte više