Predsjednik Katalonije napao španjolskog kralja: "Namjerno ignorirate milijune Katalonaca"

Foto: Hina

KATALONSKI predsjednik Carles Puigdemont napao je kralja Felipea VI, rekavši da "namjerno ignorira milijuna Katalonaca", prenosi BBC.

U televizijskom obraćanju Puigdemont je napao kralja koji je prihvatio poziciju španjolske vlade, umjesto da je prihvatio poziciju medijatora koju mu daje španjolski ustav.

Puigdemont kritizirao Rajoya i Puigdemonta

Kralj Felipe je u utorak optužio katalonske vlasti da pokušavaju razrušiti jedinstvo Španjolske rekavši kako njihovo inzistiranje na nezavisnosti dovodi u opasnost socijalnu i ekonomsku stabilnost zemlje.

Puigdemont mu je odgovorio.

"Ovaj trenutak zahtijeva posredovanje. Dobili smo brojne ponude u posljednjim satima i dobit ćemo ih još. Svi koji su ih poslali znaju da sam spreman na proces mirenja. Ponovit ću onoliko puta koliko je potrebno: dijalog i dogovor su dio političke kulture našeg naroda. Ipak, država nije dala pozitivne odgovore na te ponude", rekao je.

Kritizirao je i premijera Rajoya za kojeg je rekao da se ponaša neodgovorno.

"Siguran sam kako ćemo u nadolazećim danima pokazati najbolje od naše zemlje kada institucije Katalonije primijene rezultate referenduma", poručio je Puigdemont.

Pročitajte više