Predsjednik Mesić čestitao Praznik rada

PREDSJEDNIK države Stjepan Mesić čestitao je danas hrvatskim građanima 1. svibnja Međunarodni praznik rada ističući da ćemo "stvaranjem jasnih pravila na tržištu rada i prilagodbom europskom zakonodavstvu stvoriti preduvjete za ulazak u Europu".

Prvosvibanjsku čestitku predsjednika Mesića prenosimo u cijelosti.

"I ove godine Međunarodni praznik rada dočekujemo bez novog Zakona o radu, koji bi trebao biti i jamstvo radnicima da će njihov rad biti adekvatno vrednovan, ali isto tako i biti usklađen s europskim zakonodavstvom. Jasno je kako Hrvatska ne može naprijed bez čvrsto definiranih i usklađenih pravila u radnom zakonodavstvu, i upravo je zbog toga potreban dogovor i kontinuirani razgovor između radnika i poslodavaca i svih onih koji su uključeni u donošenje zakona.

I druge tranzicijske zemlje imale su ili imaju slične probleme u procesu prilagodbe svojeg gospodarstva i svojeg zakonodavstva, europskom i tržišnom gospodarstvu. Pokušajmo koristiti njihova iskustva, kako ne bismo nepotrebno lutali i griješili. Naša je zemlja preživjela brutalnu agresiju u kojoj je, izravno ili neizravno, bila uništena jedna trećina naše industrije, velik je broj ljudi ostao bez radnog mjesta ili je pak radio, ali nije primao plaću.

Držim kako smo na dobrom putu, ali i da ga treba potaknuti i ubrzati. Hrvatska je danas najveće gradilište cesta u Europi, a ceste potiču gospodarski razvoj. Stvaranjem jasnih pravila na tržištu rada, prilagodbom europskom zakonodavstvu stvorit ćemo preduvjete za ulazak u Europu, a vjerujem da to žele i svi građani Hrvatske kojima želim sretan 1. svibnja - Međunarodni praznik rada", stoji u čestitki predsjednika Mesića.

(Hina) pp mć

Pročitajte više