Veliki zaokret na britanskim izborima. Šef konzervativaca: Ovo je bila teška noć

Foto: EPA

Britanska oporbena Laburistička stranka osvojila je danas zastupničko mjesto u Blackpoolu, kao i vlast u nekoliko lokalnih vijeća, nanijevši teške gubitke vladajućim konzervativcima, čime jača pritisak na premijera Rishija Sunaka.

Britanski glasači jučer su birali više od 2000 vijećnika u lokalnim vlastima diljem Engleske, kao i nekoliko gradonačelnika, uključujući i gradonačelnika Londona.

Prema dosad objavljenim rezultatima lokalnih izbora, laburisti su ostvarili velike dobitke, prije parlamentarnih izbora koji se također održavaju ove godine, za koje ankete pokazuju da bi mogli dovesti na vlast lidera laburista Keira Starmera nakon 14 godina konzervativne vlade.

Veliki zaokret

U četvrtak se također glasalo za zastupničko mjesto u britanskom parlamentu u izbornoj jedinici Blackpool South, koje je ispražnjeno pošto je konzervativni zastupnik podnio ostavku nakon korupcijskog skandala. Laburistički kandidat Chris Webb pobijedio je u Blackpoolu s 10.825 glasova, ispred konzervativnog kandidata s 3.218.

Zaokret od 26 posto za laburiste u odnosu na rezultat iz 2019. bio je treći najveći u povijesti poslijeratnih međuizbora, rekao je stručnjak za ispitivanje javnog mnijenja John Curtice.

Poraz u Blackpoolu i rani znakovi velikih gubitaka na lokalnim izborima pojačat će nade laburista u veliku pobjedu nad Sunakovim konzervativcima na parlamentarnim izborima.

"Ova seizmička pobjeda u Blackpool Southu najvažniji je rezultat danas", rekao je laburist Starmer. "Birači su na ovim izborima imali priliku izravno poslati poruku konzervativcima Rishija Sunaka, a ta je poruka golema želja za promjenom."

Šef konzervativaca: Ovo je bila teška noć

Predsjednik Konzervativne stranke Richard Holden rekao je da je ovo bila "teška noć". "Očito nisu sjajni rezultati", rekao je Holden za Times Radio.

Sunakovi konzervativci su oko 20 postotnih bodova iza laburista u većini anketa za parlamentarne izbore, za koje je Sunak rekao da ih namjerava raspisati u drugoj polovici godine.

Pročitajte više