Predsjednik Mesić na splitskom Sveučilištu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas Sveučilište u Splitu te se upoznao s radom te 30 godina stare visokoškolske ustanove i projektom Falkuša obnovom komiške ribarske barke, s njezinim dosadašnjim plovidbama te s ovogodišnjim sudjelovanjem na svjetskom Festivalu mora i mornara u srpnju u Brestu pod njegovim pokroviteljstvom.

S projektom Falkuša Predsjednika je upoznao prof. Joško Božanić koji je i najzaslužniji što je taj ribarski brod, čiji je posljednji primjerak u oluji kod Biševa potonuo 1986., ponovno vraćen u život.

Falkuša je barka koja je ulovila najviše srdela na Jadranu i koja je očuvala suverenitet Komiže, a samim tim i Hrvatske, nad Palagružom, naglasio je Božanić. Nakon dva desetljeća istraživanja neprofitna kulturna ustanova Ars Halieutica iz Komiže, pod pokroviteljstvom UNESCO-a i HAZU-a, i pod vodstvom prof. Božanića, sagradila je repliku gajete falkuše, najstarijeg ribarskog broda na Sredozemlju. Porinuta je 1997. godine u Komiži, na blagdan Svetoga Nikole, nakon čega je sudjelovala na Svjetskoj izložbi u Lisabonu. Na Festivalu mora i mornara u Brestu 2000. uvrštena je među 100 najzanimljivijih brodova na svijetu.

Ovogodišnje sudjelovanje falkuše na tom festivalu daljnji je doprinos promicanju hrvatske ribarske i pomorske tradicije, zaključio je prof. Božanić, pozvavši Predsjednika da na blagdan Svetoga Nikole, 6. prosinca, bude gost Komiže i počasni "svićor" (svjećar) falkuše.

Prihvativši poziv, Predsjednik je kazao kako duboko cijeni napore Komižana da od zaborava otmu najvrjedniju baštinu te je istaknuo kako je i falkuša zaslužna za veze koje su Hrvati u povijesti imali s razvijenim svijetom od kojega su iskustva dobivali, ali ih i davali. Upravo tako i danas taj brod, nastavio je, omogućava nam stvaranje novih veza i da budemo ravnopravni dio razvijenog svijeta.

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić najavio je proslavu 30. obljetnice osnutka te ustanove u rujnu, uputivši poziv Predsjedniku da sudjeluje u proslavi. Rektor Pavić dodao je kako se nada da će idućih tjedana početi i dugo očekivani početak izgradnje sveučilišnog kampusa.

Na kraju druženja Predsjedniku su darovane maketa falkuše, rad Dubrovčanina Ivana Puha, slika Velimira Salamana "Hrvatski povijesni brodovi" i CD-rom sa svim informacijama o projektu i kratkim filmom "Gajeta falkuša, barka iz dubine vremena".

Predsjednik je na darovima uzvratio hrvatskom zastavom koju je predao kapetanu posade Falkuše, najstarijem komiškom ribaru Tonku Božaniću - Gruji, pod kojom će ploviti u Brestu.

Predsjednik Mesić susreo se danas u vili Dalmacija i s predstavnicima udruge "Lastavica" za zbrinjavanje i osamostaljivanje za život u stambenoj zajednici mladeži bez roditeljske skrbi i osoba s teškoćama u razvoju nakon napuštanja domova.

Predsjednica "Lastavice" Daniela Jelić Predsjednika je upoznala s dosadašnjim aktivnostima udruge koja je, uz pomoć sponzora i donacija, kupila dva stana za zbrinjavanje svojih štićenika te o namjeri kupnje još jednog. Predsjednik se obvezao da će on i svi članovi njegova ureda kupiti po jedan primjerak fotomonografije Ante Verzotija "Splitski memento" po cijeni od 402 kune.

Predsjednik će kasno poslijepodne posjetiti i centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" te sudjelovati na okruglom stolu u stanju u pravosuđu u Odvjetničkom zboru Splitsko-dalmatinske županije.

(Hina) xdst ydd

Pročitajte više