Predsjednik Mesić: Ne znam zašto bi Bagić trebao snositi posljedice poput zabrane ulaska u EU

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić ponovio je danas novinarima i za posjeta Bakru da ne zna zbog čega bi tajnik u njegovu Uredu Željko Bagić trebao snositi posljedice poput zabrane ulaska u Europsku uniju.

Mesić je kazao da je Bagić sve svoje obveze u Uredu vezane uz suradnju s Haaškim sudom, rješavao uredno, te da ne zna što je Bagić radio izvan toga. Dodao je da Bagić nije imao nikakve veze s generalom Antom Gotovinom, te da nije mogao imati veze s njegovim skrivanjem, jer da bi to nadležne službe znale.

Istaknuo je da ga u tom slučaju smeta što se ne daje nikakva argumentacija, dodavši: "Bagićeva kći hofira s Petračevim sinom, pa se iz toga vjerojatno izvlače zaključci".

Jučer je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, koji obnaša i dužnost posebnog izaslanika EU, potvrdio u Sarajevu da su petorica hrvatskih državljana, Željko bagić, Ljubo Ćesić, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač, dospjela na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice Europske unije zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine.

Na pitanje novinara, o eventualnom pozivu Haaškog suda umirovljenom generalu Mirku Norcu na suđenje u slučaju Medački džep, predsjednik Mesić je kazao da se svaki hrvatski državljanin pozvan u Haaški sud iz bilo kojega razloga mora odazvati. Rekao je da o započetoj reformi pravosuđa i kvalitetni naših sudova, ovisi hoće li pojedini haaški predmeti biti predani hrvatskim sudovima.

Predsjednik Mesić je prije posjeta Bakru obišao tvrtku za proizvodnju vatrogasne opreme MG Rijeka, u Orehovici nedaleko od Rijeke, gdje je bio nazočan predaji vatrogasnog vozila za Vatrogasnu postrojbu Grada Siska.

U Bakru je Predsjednik razgovarao s predstavnicima gradske uprave o mogućnostima gospodarskog razvoja tog kraja kako bi se riješio problem velike nezaposlenost nastao nakon raspada velikih industrijskih sustava, ocijenivši da je izlaz u razvijanju poduzetništva i turizma.

Nakon Bakra Mesić će posjetiti obližnje mjesto Škrljevo i tamošnje Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Pročitajte više