Predsjednik Mesić posjetio vod vojne policije pred put u misiju ISAF u Afganistan

HRVATSKI predsjednik i zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić sa suradnicima posjetio je danas u vojarni ´Croatia´, vod Vojne policije koji uskoro odlazi u međunarodnu mirovnu misiju u Afganistan.

Vi ste u misiji mira, a ne rata. Međutim idete u ´trusno´ područje upozorio je vojne policajce predsjednik Mesić i rekao im da u slučaju bilo kakve (opasnosti) pogibelji po njih, temeljem svojih ustavnih ovlasti može prekinuti misiju.

Naveo je da je svijet danas na prekretnici. Na jednoj je strani terorizam kao globalna opasnost, a na drugoj antiteroristička koalicija u kojoj je i Hrvatska koja joj želi pomoći koliko može.

Predsjednik Mesić govorio je i o vojnom zanimanju u kojem se, rekao je, traže posebna znanja, a prije svega odanost domovini.

Kada vojnik više nije u mogućnosti primjenjivati ta znanja može se iskoristiti u civilstvu. U Švicarskoj ili SAD-u poduzeća se ponose da u njihovim upravnim odborima sjede bivši vojnici ili časnici njihovih vojsci. Nažalost mi to nismo dovoljno isticali za dio naših ljudi koji ne mogu ostati u vojsci, rekao je.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Josip Lucić izvijestio je predsjednika Mesića da je postrojba nakon dvogodišnjih priprema u potpunosti spremna za misiju ISAF u Afganistanu te da su svih 44 pripadnika voda, među kojima i četiri žene dobrovoljci.

Najavio je da će neke druge postrojbe uskoro biti spremne za mirovne misije koje predstoje iz partnerskih ciljeva naše zemlje kao članice NATO-ova programa ´Partnerstva za mir´.

Riječ je o lakoj pješačkoj satniji, vodu ABKO i vodu inženjerije te o postrojbi saniteta.

To su nove zadaće pred Hrvatskom vojskom kojima se svijetu predstavlja i hrvatska država i vojska, rekao je Lucić.

Predhodnica od šest članova voda Vojne policije već je otputovala u afganistanski glavni grad Kabul, a ostali članovi priključit će im se krajem veljače. Tamo će u okviru njemačkog kontingenta sudjelovati u UN-ovoj mirovnoj misiji ISAF.

Pročitajte više