Predsjednik Mesić primio izaslanstvo Inicijativnog odbora za druženje učenika partizanskih gimnazija

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primo je izaslanstvo Inicijativnog odbora za druženje učenika partizanskih gimnazija u Zagrebu, Osijeku i Hvaru, priopćeno je večeras iz Ureda Predsjednika Republike.

Izaslanstvo je izvijestilo predsjednika Mesića o obilježavanju 57. obljetnice od završetka rada Partizanskih gimnazija "Ivo Lola Ribar" u Osijeku, "Vladimir Nazor" u Hvaru i "Maršala Tita" u Zagrebu, naglasivši kako nigdje u svijetu, kao u Hrvatskoj, nije postojala ratna i poratna gimnazija koja je u kratkom roku obrazovala toliko mladih.

Istaknuli su kako su mnogi od onih koji su pohađali te gimnazije, a dolazili su iz svih dijelova Hrvatske, postali poznate osobe te su imali važnu ulogu u gospodarskom, političkom i javnom životu.

"To je generacija koja je obilježila drugu polovicu 20. stoljeća", naglasili su te dodali kako ih danas zabrinjava, što "antifašizam u Hrvatskoj kao civilizacijska tekovina, ne zauzima ono mjesto koje mu povijesno pripada", navodi se u priopćenju.

Predsjedniku Mesiću izrazili su posebnu zahvalnost na potpori koju pruža antifašističkim udrugama, istaknuvši govor kojega je održao u prigodi obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Mesić prihvatio je poziv na druženje učenika partizanskih gimnazija, koje će se održati krajem ovog mjeseca u Zagrebu.

U izaslanstvu su bili Ivan Fumić, predsjednik komisije za međunarodnu suradnju i član predsjedništva SABA RH, te predstavnici partizanskih gimnazija Đurđa Sučević, Slavica Bakrač, Mihajlo Montiljo i Rade Pavlović.

(Hina) xpp ysp

Pročitajte više