Predsjednik Mesić primio izaslanstvo MUP-a

U prigodi Dana policije i njihova zaštitnika sv. Mihovila predsjednik države Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova s ministrom Marijanom Mlinarićem na čelu, poželjevši im da i nadalje svojom stručnošću, znanjem i požrtvovnosti budu jamci sigurnosti svakoga hrvatskog građanina te hrvatskoga ustavnog poretka.

Predsjednik Mesić rekao je da "policija u radu ne smije biti opterećena oslanjanjem na dnevnu politiku. Demokratičnost svake zemlje mjeri se i profesionalnošću njezinih javnih služba", dodao je.

Posebno se osvrnuo na sigurnost prometa na cestama, rekavši kako je osim kriminala ugrožavanje prometne sigurnosti po posljedicama najopasnija društvena pojava.

Društveni gubitci u prometnim nesrećama danas se procjenjuju od 1,5 do dva posto brutonacionalnog dohotka, rekao je predsjednik Mesić, naglasivši kako je sustavno povećanje prometne sigurnosti i kulture jedno je od najvažnijih preventivnih akcija hrvatske policije. Dodao je da je od primjene novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama smanjen broj nesreća s najtragičnijim posljedicama za 50 posto u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem.

Mesić je također podsjetio na mnoge kritike zbog smanjenja dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,00 promila, rekavši kako statistika pokazuje da su alkoholizirani vozači uzrokovali sedam posto ukupnog broja nesreća.

"Zato je nužno da svakom novom zakonodavnom zahvatu prethodi stručna analiza", istaknuo je, dodavši da se "i sada zalaže za sveobuhvatnu analizu svih elemenata koji mogu utjecati na takvu odluku". Samo stručno utemeljeno istraživanje bit će jamstvo da ćemo dobiti zakonodavstvo koje najbolje odgovara, naglasio je Mesić.

Također je napomenuo da suočavanje s organiziranim kriminalom stavlja pred hrvatsku policiju nove izazove i zadaće. "Vjerujem da će hrvatska policija zajedno s ostalim dijelovima obavještajno-sigurnosnog sustava i pravosuđa pronaći način za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala", kazao je.

Predsjednik Mesić je rekao i da hrvatska policija treba dovršiti prilagodbu svog djelovanja po suvremenim europskim načelima i kriterijima.

"Iako građani uvijek očekuju bolji javni red i mir, slika o tome u Hrvatskoj danas zadovoljava", ocijenio je predsjednik Mesić.

Ministar Mlinarić istaknuo je da su u osiguranje mirna i sigurna života hrvatskih građana uložene sve kadrovske i materijalne sposobnosti. "Prihvaćanje europskih standarda i vrijednosti, te njihova primjena jedna su od temeljnih odrednica razvoja hrvatske policije", naglasio je ministar.

U vezi s time najavio je da će uskoro biti ustanovljena uprave za europske integracije, mirovne misije i međunarodne odnose, dodavši da je novčana pomoć od CARDS-a i drugih projekata znatna.

Ministar Mlinarić najavio je i početak provedbe druge faze strategije "Policajac u zajednici", što bi trebao pridonijeti porastu povjerenja građana u policiju.

Naglasio je i da je hrvatska policija u proteklih 14 godina prošla put za koja su potrebna desetljeća te da je u Domovinskom ratu poginulo 711 pripadnika MUP-a čija je žrtva trajno nadahnuće budućim naraštajima hrvatske policije.

(Hina) xdm ysp

Pročitajte više