Predsjednik Mesić primio izaslanstvo županjske Sladorane

Predsjednik Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Sladorane d. d. Županja koje ga je zamolilo da se kod Vlade zauzme za zakonsko reguliranje radničkog dioničarstva, kako bi se taj model privatizacije primijenio i na privatizaciju Sladorane, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predstavnici uprave Sladorane, sindikata, grada Županje i Županije vukovarsko-srijemske upoznali su predsjednika Mesića s tjekom privatizacije Sladorane.

Iznijeli su mu i svoj prijedlog, koji su uputili Vladi i Hrvatskom fondu za privatizaciju, da se aktualni natječaj za privatizaciju Sladorane poništi te da se omogući privatizacija na temelju novog natječaja, tj. ESOP modela radničkog dioničarstva, prema kojemu bi zaposlenici i njihovi kooperanti postali većinski vlasnici poduzeća.

Predsjednik Republike podsjetio je kako je krajem prošle godine i sam zatražio od Vlade donošenje posebnog zakona o radničkom dioničarstvu po uzoru na pravne standarde koji se primjenjuju u Europskoj uniji, upravo zato da bi se sustavno uredio model privatizacije od strane zaposlenika i njihovo sudjelovanje u upravljanju tvrtkama.

(Hina) pp yjn

Pročitajte više