PREDSJEDNIK MESIĆ S ČELNIKOM BADEN-WUERTTEMBERGA

Predsjednik Republike Stjepan Mesić razgovarao je u srijedu u Zagrebu s Erwinom Teufelom, predsjednikom vlade BadenWuerttemberga, o investicijama jedne od najnaprednijih njemačkih saveznih država u Hrvatsku.

"Šanse postoje, jer smo riješili neke infrastrukturne probleme, osobito promet, i donijeli zakone koji motiviraju dolazak stranog kapitala", rekao je Mesić, koji je Baden-Wuerttemberg posjetio u travnju.

Teufel je odao priznanje Hrvatskoj na svemu što je ostvarila nakon osamostaljenja i rata. Naveo je da u jugozapadnom dijelu Njemačke, u kojem se nalazi Baden-Wuerttemberg, živi 100.000 Hrvata, "uglednih građana koji su dali značajan doprinos gospodarskom razvoju pokrajine".

Predsjednik Mesić je podsjetio da je Baden-Wuerttemberg puno pomagao Hrvatskoj tijekom i nakon rata. Istaknuo je da postoji obostrani interes za ulaganje u gospodarstvo i luku u Vukovaru, koji bi se s Njemačkom povezao "najjeftinijom prometnicom" Dunavom.

Pokrajina Baden-Wuerttemberg se nalazi na jugozapadu Njemačke i ima oko 11 milijuna stanovnika. Poznata je po velikim tvrtkama, poput Daimler Chryslera, ali i nizu uspješnih malih i srednjih tvrtki.

Predsjednik Mesić je na kraju zajedničke izjave za novinare neočekivano komentirao slab odaziv medija na sastanak s njemačkim gostom.

"Nismo mogli garantirati ekscese. Da ih je bilo, bilo bi i više medija. Njih zanimaju samo ekscesi", rekao je predsjednik Mesić.

O susretu s Teufelom u Uredu Predsjednika izvijestilo je troje novinara.

Njemačkog dužnosnika primit će tijekom dana premijer Ivo Sanader.

(Hina) xbcav ydv

Pročitajte više