Predsjednik Mesić s osječkim studentima i profesorima

Predsjednik Stjepan Mesić danas je za posjeta Osijeku u Studentskom centru nazočio javnoj tribini sa studentima i profesorima Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera".

Rektorica Sveučilišta Gordana Kralik izvijestila ga je o radu te visokoškolske ustanove, a Mesić je u uvodnom izlaganju istaknuo kako se reformom školskog sustava hrvatski zakoni usklađuju sa zakonodavstvom Europske unije.

Dodao je kako se zauzima za razvoj hrvatskih sveučilišnih središta radi potpore lokalnom gospodarstvu i ostalim oblicima društvenog života.

Na upite sveučilištaraca jesu li se u vrijeme kad je on studirao "kupovali ispiti kao danas", predsjednik Mesić je odgovorio kako nije čuo da su tada tako polagani ispiti.

Na novinarski upit da komentira dosadašnja ulaganja i ovogodišnju svotu koja je u državnom proračunu za iduću godinu izdvojena za znanost i obrazovanje Mesić je rekao kako nije zadovoljan "s ukupnom koncepcijom razvoja i ulaganja u znanost".

"Ulaganje u znanost je ulaganje u razvoj", rekao je Mesić, ocijenivši da ono što nije sada u proračunu treba ispraviti rebalansom.

Zamoljen da komentira medijske napise da je njegov jučerašnji susret s talijanskim predsjednikom Azegliom Ciampijem samo dio predizborne kampanje, s obzirom na to da susretu nije nazočio slovenski predsjednik Janez Drnovšek, predsjednik Mesić je kazao kako ga je Ciampi izvijestio da je Drnovšek prihvatio ideju o susretu trojice predsjednika, koji bi se iduće godine trebali sastati na Brijunima, kako bi se završile rasprave o 2. svjetskom ratu.

"To je zamisao predsjednika Ciampija, koju sam prihvatio, a on me izvijestio da je i Drnovšek prihvatio takav susret. Naše će službe sada razrađivati zamisao o sastanku i da evenutalno posjetimo mjesta stradanja ljudi, bez obzira na kojoj su strani bili, jer su posrijedi žrtve. Bitno je da se nađemo na tim mjestima, da završimo 2. svjetski rat i okrenemo se budućnosti", kazao je Mesić.

Posjet Osijeku predsjednik Mesić će završiti obilaskom Doma za starije i nemoćne osobe.

(Hina) xivuč ysp

Pročitajte više