Predsjednik Mesić u posjetu Rijeci i Riječkom karnevalu

U sklopu 22. međunarodnoga Riječkog karnevala održana je danas velika karnevalska povorka, na kojoj je bio i predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji danas boravi u Rijeci.

U velikoj završnici 22. riječkog karnevala i međunarodnoj karnevalskoj povorci prošla je 121 maškarana skupina s oko 10.000 sudionika iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Mađarske, Slovačke i Slovenije, te 86 maštovitih alegorijskih kola.

Predsjednik Mesić prijepodne se sastao i s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom te s predstavnicima Europske udruge karnevalskih gradova (FECC), a u izjavi za novinare istaknuo je velik značaj Riječkog karnevala za Rijeku i Hrvatsku.

"Riječki karneval simbolizira povezanost Hrvatske s Europom i dokazuje da Rijeka, kao i europski gradovi, ima što ponuditi", rekao je predsjednik Mesić.

Napomenuo je kako treba razmotriti daljnje predstavljenje Riječkog karnevala u Europi, te poticati druženja i karnevalske događaje u kojima se ističe pozitivno, ali i kritizira ono što je potrebno.

Komentirajući, na novinarsko pitanje, nedavne predsjedničke izbore, rekao je da su oni na riječkome području protekli "u najdemokratičnijoj atmosferi" te da se sada svi trebaju prihvatiti posla i osvariti obećanja.

Odgovarajući na upit o ulaganjima u prometnice prema Rijeci, predsjednik Mesić je rekao kako Rijeka ima velike razvojne mogućnosti, te da je važno dovršiti puni profil autoceste Rijeka - Zagreb i nastaviti radove na izgradnji jadransko-jonske autoceste, koja će Hrvatsku povezati sa zapadnom i jugoistočnom Europom.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjednika Mesića, koji je na Riječkom karnevalu drugi put.

Također je najavio da će sljedeće godine Rijeka, Novi Vinodolski i Opatija biti domaćini konferencije Europske udruge karnevalskih gradova, kojoj će pokrovitelj biti će predsjednik Mesić.

Predsjednik se sastao i s predstavnicima završne povorke Riječkoga karnevala, intendanticom riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Mani Gotovac i ansamblom predstave "Jalta, Jalta", te diplomatskim predstavnicima u Hrvatskoj koji su nazočni Karnevalu.

Intendantica Mani Gotovac rekla je nakon sastanka kako je predsjednik Mesić najavio svoj dolazak na predstavu "Jalta, Jalta", koja je prije nekoliko dana praizvedena u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci.

(Hina) xhšup ysp

Pročitajte više