PREDSJEDNIK MESIĆ U SRIJEDU NA SUMMITU SEECP-A U BEOGRADU

Predsjednik Republike Stjepan Mesić putuje u srijedu u Beograd gdje će sudjelovati na šestom sastanku čelnika država ili vlada Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojem bi trebala biti dogovorena buduća zajednička strategija regionalnog razvoja.

Proces suradnje je regionalna inicijativa, pokrenuta 1996. godine, u kojoj kao punopravne članice sudjeluju Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Crna Gora i Turska, dok Hrvatska sudjeluje u statusu promatrača.

Osim navedenih zemalja, na summitu u Beogradu sudjelovat će i predstavnici OESS-a, Vijeća Europe i Europske unije.

Očekuje se da će na tom skupu biti usvojeno izvješće o napretku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi i "Beogradska deklaracija", kao i izvješće domaćina o predsjedanju.

Tijekom trajanja summita predviđeni su i bilateralni susreti predsjednika Mesića s ostalim sudionicima sastanka na vrhu.

Kao zemlja promatrač u ovoj regionalnoj inicijativi, Hrvatska se ne izjašnjava o završnom dokumentu skupa niti sudjeluje u njegovu potpisivanju.

Posljednji sastanak inicijative na najvišoj razini održan je u Tirani u ožujku 2002. godine, nakon čega je predsjedanje SEECP-om preuzela tadašnja SR Jugoslavija od Albanije. Buduća predsjedavajuća, koja će tu funkciju preuzeti nakon skupa u Beogradu, je Bosna i Hercegovina.

(Hina) kga sv

Pročitajte više