Predsjednik Mesić u zagrebačkoj osnovnoj školi "Ksavera Šandora Gjalskog"

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić posjetio je danas zagrebačku Osnovnu školu "Ksavera Šandora Gjalskog" i s ravnateljicom, nastavnicima i učenicima razgovarao o međunarodnim projektima koje provode "Europska ekoškola" i "Migracije i interkulturalni odnosi izazov europskim školama danas" te pilot-programu sprječavanju nasilja u školama.

Ravnateljica škole Davorka Margetić zahvalila je predsjedniku Mesiću na posjetu te mu u znak sjećanja uručila spomenicu. Jedna od učenica uručila je Predsjedniku plakat koji su učenici oslikali te mu poručila da potiče građane da djeluju ekološki.

Predsjednik Mesić se pred školom fotografirao s učenicima i djelatnicima škole.

Predstavljanju školskih projekata nazočili su i albanski i norveški veleposlanici Arben Cici i Knut Toraasen, te predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Zavoda za školstvo, ravnatelji drugih zagrebačkih eko-škola, gradonačelnica Vlasta Pavić i drugi.

Predstavljajući školu "Ksavera Šandora Gjalskog", ravnateljica je rekla da je to manja škola s oko 400 učenika te da je to njihova prednost. "Danas je škola mjesto promjena. Trudimo se pomiriti neke paradokse današnje škole: podići kvalitetu iako nas u tome društvo često ne prati; povećati odgovornost svih sudionika u odgoju i obrazovanju i zadržati fleksibilnost", rekla je ravnateljica Margetić.

Istaknula je da su jedna od prvih eko-škola u Hrvatskoj i u Zagrebu (od 2001.), a bit projekta je zaštita i unaprjeđivanje okoliša. Škola si je postavila zadatke - skupljati i razvrstavati otpad, štedjeti vodu i struju te odgajati za zdrav život i okoliš. Status eko-škole podrazumijeva i promjenu svijesti i ustaljenih navika i u tome želimo svi sudjelovati, rekla je.

U projekt "Migracije i interkulturalni odnosi izazov europskim školama danas" ta se škola uključila 2001. u okviru europskog programa za obrazovanje i kulturu SOCRATES COMINIUS. Margetić je rekla da su oni jedina osnovna škola u Hrvatskoj kao partner u tom projektu zajedno s IV. UNESCOV-om gimnazijom, kao predstavnicom srednjih škola.

Tim se projektom, koji je pokrenula Norveška (Sveučilište u Stavangeru), nastoji poboljšati izobrazba učenika o hrvatskim, europskim i svjetskim migracijama u prošlosti i sadašnjosti kako bi bolje razumjeli današnje migracijske procese u Europi i izvan nje. Osnovna pedagoška nakana je razviti u učenika svijest da bolje poznaju i više poštuju ne samo kulturu vlastita naroda nego i kulturu drugih naroda, rekla je Margetić.

Iako su jedna od rijetkih škola koja se ne suočava s danas općom pojavom nasilja, rekla je ravnateljica Margetić, ipak su se uključili u rad Hrabrog telefona čiji su dobrovoljci poučili djecu kako nenasilno prevladavati sukobe, te svjesni važnosti programa sprječavanja nasilja, surađuju s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba.

Pročitajte više