Predsjednik Odbora za lokalnu samoupravu za novi zakon o lokalnoj samoupravi

Predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Zvonimir Mršić (SDP) najavio je danas da će Odboru, kao formalni predlagatelj, predložiti da u proceduru uputi Prijedlog zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi što ga je izradio Savez udruga gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Mršić je to najavio na konferenciji za novinare kojoj su nazočili i predstavnici udruga jedinica lokalne samouprave, koji su pojasnili da im je namjera godinu dana prije lokalnih izbora jasno utvrditi ne samo izborna pravila, nego i zakonski okvir za dugoročni razvoj lokalne i područne samouprave.

Predsjednik Saveza udruga gradova i općina Vladimir Štengl kazao je kako udruge očekuju neposredan izbor načelnika općina, gradonačelnika i župana, budući da su to u izbornoj kampanji najavile sve parlamentarne stranke.

Neposredan izbor bi, po Štenglovu mišljenju, morale pratiti i odgovarajuće ovlasti i fiskalni kapacitet. Stoga Savez, rekao je, predlaže da se jedinicama lokalne i područne samouprave povećava udio u porezu na dohodak kako budu preuzimale decentralizirane funkcije.

To znači da bi jedinice lokalne samouprave koje su preuzele više decentraliziranih funkcija imale veći udio u porezu na dohodak. Umjesto sadašnjih 34 posto općinama bi, po predloženom, ostajalo 40, a većim gradovima 60 posto prikupljenog poreza na dohodak.

Predsjednik Nacionalne udruge općina Ivo Emić ocijenio je da bi Hrvatska što prije trebala ratificirati Europsku povelju o lokalnoj samoupravi te izraditi jasnu strategiju dugoročnog razvoja lokalne samouprave.

Najavio je da će Savez udruga općina i gradova o tome uskoro razgovarati na sastanku u Vladi.

(Hina) xibob yjn

Pročitajte više