Predsjednik Senegala: Ukrajina mora razminirati luku, Putin je rekao da neće napasti

Foto: EPA

SENEGALSKI predsjednik i predsjednik Afričke unije Macky Sall pozvao je danas Ukrajinu da razminira vode oko svoje luke u Odesi kako bi se olakšao prijeko potreban izvoz žitarica iz ratom razorene zemlje, javlja AFP.

Cijene žitarica u Africi porasle su zbog pada izvoza, što je potaknulo strah od društvenih nemira. Ako se izvoz pšenice ne nastavi iz Ukrajine, Afrika će biti u situaciji vrlo ozbiljne gladi koja bi mogla destabilizirati kontinent, rekao je Sall francuskim medijima France 24 i RFI.

Rusija i Ukrajina proizvode 30 posto svjetske pšenice. Ali ukrajinsko žito je zapelo u lukama zbog ruske blokade, dok su zapadne sankcije Moskvi poremetile izvoz iz Rusije. Moskva je pozvala Ukrajinu da razminira vode oko luke Odesa koju kontroliraju Ukrajinci kako se blokirano žito moglo izvoziti, ali je Kijev to odbio iz straha od ruskog napada na lučki grad.

"Putin mi je rekao da vojska neće ući u Odesu"

Sall je rekao da ga je ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim se susreo prošlog tjedna u Rusiji, uvjerio da se to neće dogoditi.

"Čak sam mu rekao: 'Ukrajinci su rekli da ćete, ako razminiraju, ući u luku.' On kaže, ne, neće ući, i to je obveza koju je on preuzeo na sebe", rekao je senegalski čelnik.

"Sada se mora raditi na razminiranju, uključivanju Ujedinjenih naroda... kako bismo mogli početi vaditi ukrajinsku pšenicu", rekao je.

Pročitajte više