Predsjednik Visokog trgovačkog suda donio presudu u korist tvrtke oca i brata

SRĐAN ŠIMAC, predsjednik Visokog trgovačkog suda, bio je član tročlanog vijeća koje je presudilo u korist tvrtke u vlasništvu članova obitelji, čiji i službeni automobil vozi ovaj sudac.

Zbog toga je Uskoku ovih dana upućena prijava protiv suca Šimca koja je anonimna, kako se navodi u njoj "zbog straha od osvete". Business.hr donosi kako su podaci iz prijave točni jer je Šimac uistinu prije dvije godine, tada još samo kao sudac tog suda, bio član tročlanog vijeća koje je donijelo rješenje u korist splitske tvrtke Gradska sigurnost Šimac i sin, čiji su suvlasnici njegov otac i brat, Petar i Hrvoje Šimac. Sudjelovanjem u radu ovog sudskog vijeća, Šimac se našao u eklatantnom sukobu interesa jer zakon nalaže sucima da se izuzmu iz slučaja ako se radi o njihovim srodnicima.

Ovdje se radilo o sporu između Gradske sigurnosti i solinske tvrtke Voljak, proizvođača betonskih konstrukcija. Gradska sigurnost je 2003. pokrenula pred Trgovačkim sudom postupak ovrhe radi naplate potraživanja od 26.717 kuna, nastalog tijekom 2002., no Zdravka Buzolić, odvjetnica tvrtke Voljak, podnijela je prigovor, koji je vijeće Visokog trgovačkog suda, kojim je predsjedavala sutkinja Ljiljana Hrastinski Jurčec, a članovi su bili Branka Stilinović- Petrović i Srđan Šimac, odbacilo kao neosnovan.

"Nikada ne bih napravio tako nešto svjesno"

Šimac se sada pravda kako to nije učinio namjerno, priznavši da se morao izostaviti iz tog predmeta.

"Moja je jedina olakotna okolnost što su u potpisu te odluke sutkinje Stilinović i Hrastinski. No moj paraf na zapisniku doista govori da sam bio prisutan na vijećanju. Nikada ne bih tako nešto napravio svjesno. Ovo se dogodilo kroz jednu rutinu, ili sam bio zadubljen u neki drugi predmet ili privremeno odsutan", rekao je Šimac za business.hr

J.B.
Foto: poslovni.hr

Pročitajte više