Predsjednik Zanzibara dobio novi mandat, oporba ne priznaje rezultate

PREDSJEDNIK Zanzibara osvojio je novi mandat na nedjeljnim izborima koje je obilježilo nasilje, no oporba tvrdi da je riječ o prijevari i upozorava da tom tanzanijskom otočju prijeti politička kriza.

"Službeno objavljujem da je Amani Abeid Karume ponovno izabran", objavio je u utorak predsjednik Izborne komisije, najavljujući treću uzastopnu pobjedu vladajuće stranke u tom području.

Vladajuća stranka CCM, koja vlada i u matičnoj Tanzaniji, dobila je 239.832 glasa prema 207.773 glasa za glavnu oporbenu stranku CUF u nedjeljnoj predsjedničkoj utrci, objavila je Komisija.

Oporbeni CUF pobjedu predsjednika Karumea odbacuje kao namještenu.

"Još jednom demokratizacijski proces u Tanzaniji zakazao je na Zanzibaru", rekao je predsjednik CUF-a Ibrahim Lipumba, pozivajući međunarodnu zajednicu da na to obrati pozornost.

Glasovanje su obilježili nasilni sukobi između pristaša suparničkih kandidata i snaga sigurnosti.

Sporadični sukobi zabilježeni su i u ponedjeljak, a u utorak je policija suzavcem rastjerala skupinu oporbenih provjednika okupljenih ispred sjedišta stranke u glavnom gradu.

Oporba tvrdi da je petero ljudi poginulo, no to policija još nije potvrdila.

Vlada pak optužuje oporbu da je izazvala kaos "nezakonitim" proglašavanjem izborne pobjede.

Vladajuća stranka na vlasti je od pobune protiv arapske vlasti 1964. godine. Korijeni su joj socijalistički, a višestranačje u Tanzaniji dopustila je 1992. godine.

Zanzibar, većinski muslimansko otočje s milijun stanovnika, jedino je mjesto na kojem joj je oporbeni CUF ozbiljni suparnik.

Paralelni predsjednički izbori u Tanzaniji, na kojima je kandidat CUF-a Lipumba, također su se trebali održati u nedjelju ali su odgođeni za prosinac nakon što je preminuo jedan od kandidata.

Pročitajte više