Predstavljanje Dalije Orešković: Kolakušića usporedila s fašistom Mussolinijem

Screenshot: HRT

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja Dalija Orešković gostovala je na HRT-u u sklopu predstavljanja predsjedničkih kandidata na toj televiziji. 

Prvo je progovorila o svojim motivima za kandidaturu.

"Shvatila sam da po vladavini prava, po stupnju demokratskih prava i sloboda, Hrvatska klizi u provaliju. Vidjela sam stanje u zemlji i u tome sam prepoznala opasnost za budućnost svih građana  za budućnost moje djece i za budućnost djece svih nas. Nekoliko godina unatrag u Hrvatskoj je trend demografskog iseljavanja. Znanstveno je dokazano da je glavni potisni faktor iseljavanja iz Hrvatske korupcija, vrijednosni slom društva, nemoral političkih elita. Činjenica je da su naše institucije slabe i da u takvom društvenom okruženju ljudi ne vide svoju perspektivu. Brojni kandidati koriste antikorupciju kao odskočnu dasku no ne nude zapravo ništa, sve to vodi u demagogiju i populizam. Jedini sam kandidat koji ima konkretne opipljive rezultate u borbi protiv korupcije. Napisala sam program, napisala sam ga Plan za Hrvatsku i pisan je za razdoblje od 2020. do 2025. Svjesna sam da se ni ovaj puno lošiji dokument ne provodi pa sam sastavila novi, puno jači dokument", kazala je Orešković. 

"Dok su drugi kandidati pričali o svom pjevanju, o svom karakteru ili o drugim trivijalnostima, ja sam ovaj dokument već predala Hrvatskom saboru i rekla da ga poklanjam hrvatskim institucijama", dodala je. 

Rekla je kako su ovlasti predsjednika dostatne. "Nije problem što su ovlasti beznačajne, nego je problem taj što smo na toj funkciji imali beznačajne osobe", kazala je dodajući da su često podupirali vlast te da je jedini lijek da se izabere osoba iza koje ne stoji interes velikih političkih stranaka, koje je nazvala kartelima. 

Osvrnula se na to da su u saboru ne samo Bandićevi žetončići nego da i cijele stranke funkcioniraju kao žetončići aktualne vlasti. 

Kaže da je u pozadini svih hrvatskih problema koruptivno vozilo kojim upravlja HDZ, a SDP je rezervni kotač

Na pitanje o troškovima za vojsku rekla je da Hrvatskoj ne prijeti vanjska ugroza, nego da "smo ugroza postali mi sami", pri čemu je spomenula i iseljavanje. Za to krivi, kako je rekla, koruptivno vozilo kojim upravlja HDZ, a da je u SDP rezervni kotač. 

Rekla je kako joj ne prihvatljivo da se zbog malo političkih poena osporava uloga hrvatskih vojnika u mirovnim misijama.

Kazala je kako sukreiranje vanjske politike u Hrvatskoj ne postoji. Navela je primjer da je Kolinda u siječnju prošle godine bila u SAD-u, a da vlada o tome nije imala pojma.

Rekla je kako smatra da aktualna politika prema Hrvatima u BiH ima maćehinski stav te da se financijska sredstva koja se izdvajaju koriste za kupovinu glasova i podmirivanje koruptivnih interesnih skupina. 

Kazala kako sama činjenica da se danas preispituje članstvo u EU pokazuje koliko smo pali u viziji gdje bi Hrvatska trebala biti.  

"Hrvatska može imati samo koristi od Europske unije. Naš problem nije EU, nego pokvarene političke elite koje drmaju političkom scenom Hrvatske."

"Iskustvo na čelu Povjerenstva je bilo kao otrov"

Govorila je o razdoblju dok je bila na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Rekla je kako je iz prve ruke vidjela da su se promjenom vlasti srušili svi pravni standardi koji su teškom mukom postavljeni.

 "Kao da smo se ubrzanim vlakom spustili u provaliju", rekla je Orešković. 

Dodala je da je imala i sreću i nesreću što je postala šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

"Nesreću jer je to iskustvo bilo poput otrova kojeg kad čovjek popije više mu nema natrag. Kada sam shvatila kako sustav funkcionira unutra i koliko postoji mrtvih kutova koji služe punjenju džepova i kako se lako da promjenom vlasti politička čizma zasjedne i uguši držane institucije, shvatila sam da je moja odgovornost i obaveza da pružim otpor. Grđani vide koliko su političke strukture koje upravljaju državom ne samo koruptivne nego i trule u samoj srži. Korupcija je naša najveća ugroza", rekla je Orešković. 

Kolakušića usporedila s Mussolinijem

Rekla je da je SDP "kao politički kartel na čelo svog antikorupcijskog saveza stavio osobu koja ne razumije zašto je primitak dara od 263.000 kuna za jednog saborskog zastupnika neprihvatljiv", ali i da postoje "oni koji se protiv korupcije bore jednim političkim ili dramaturškim skečem, te da, s treće strane postoje oni koji se žele boriti protiv korupcije pa stave sve ovlasti u ruke jedne osobe", aludirajući jasno na predsjedničkog kandidata Mislava Kolakušića.

"E sad zamislite, da li sveca ili osobu poput Mussolinija koja će moći kao predsjednik birati članove vlade, sazivati sjednice vlade, birati tri suca Ustavnog suda, birati šefa antikorupcijske agencije, birati šefa Porezne uprave. Postavljam pitanje tko će nadzirati tu osobu. To nije rješenje korupcijskih problema ove države, to je plodno tlo da korupcija ne samo preuzme sve pore državne vlasti nego da postane model po kojem se u društvu i državi živi", rekla je Orešković. 

Pročitajte više