Predstavljanje kandidata za treću mrežu HTV-a u petak u Novinarskom domu

Sedam tvrtki koje se natječu za nacionalnu televizijsku koncesiju, odnosno privatizaciju treće mreže HTVa predstaviti će se u petak Vijeću za radio i televiziju koje odlučuje o dodijeli koncesije.

Predstavljanje kandidata održat će se u Novinarskom domu u Zagrebu, a svaka tvrtka imati će 20-tak minuta za upoznavanje Vijeća sa svojom ponudom.

Prema javnom natječaju, raspisanom lani u prosincu, ponude kandidata moraju sadržavati što podrobniju programsku shemu s obrazloženom programskom orijentacijom, nazivom i opisom pojedinih emisija, te dokaze da mogu ispuniti programske, tehničke, prostorne, financijske i kadrovske uvjete. Ponuđači će morati predočiti i podatke o kapitalu kojim raspolažu.

Osim tih uvjeta, ponude će se, kako je navedeno u natječaju, ocjenjivati i prema izgledima da će ponuđeni domaći program na najbolji način zadovoljiti javni interes. Prednost bi trebale imati ponude s većinski zastupljenim programom vlastite proizvodnje, na hrvatskom jeziku i programskim sadržajima europske proizvodnje.

Vijeće bi o dodjeli nacionalne televizijske koncesije trebalo odlučiti najkasnije do početka listopada ove godine.

Koncesija se dodjeljuje na 10 godina uz godišnju naknadu od 300 tisuća kuna i 100 tisuća kuna za korištenje frekvencije.

Vijeću za radio i televiziju prva će se predstaviti tvrtka "Fina Mur" koju su osnovali Večernji list, skandinavska medijska kuća "SBS", Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska glazbena unija i tvrtka Intel. Dobiju li koncesiju iz te tvrtke su najavili osnivanje televizijskog programa pod imenom "Kanal 3".

Tvrtka "HMTM" iza koje stoje mađarski poslovnjaci Gyoergy Habsburg i Robert Prokopp predstavit će se kao druga, a nakon nje "Medijska kuća" koju je osnovala nizozemska medijska tvrtka "CME". Ona je već prisutna na televizijskoj sceni susjednih tranzicijskih zemalja, a u Sloveniji je osnovala TV postaje "POP TV" i "A Kanal".

"CTV" bi bio naziv televizijske postaje koju bi, dobije li koncesiju, osnovala tvrtka "Rovita" iza koje, uz Tvornicu duhana Rovinj i Hrvatski telekom, stoji i jedna od najmoćnijih svjetskih medijskih kompanija - "News Corporation" Ruperta Murdocka. Nakon tog ponuđača, predstavit će se zagrebačka tvrtka poznatog imena RTL u koju su, uz istoimenu njemačku televizijsku kuću, uključene hrvatske tvrtke Agrokor, Podravka, Atlantic grupa, HVB/Splitska banka i Pinta TV.

Nakon njih predstavit će se TV Moslavina, vlasnik kutinske regionalne televizije "NET" i jedini ponuđač koji se već bavi proizvodnjom televizijskog programa. Posljednji će pred članove Vijeća za radio i televiziju ponudu obrazložiti UCD Distribucija, hrvatski filmski distibuter.

(Hina) so so

Pročitajte više