Predstavljen Master plan turizma šibenske regije

U šibenskoj Gradskoj vijećnici predstavljen je danas Master i marketinški plan turizma Šibensko kninske županije, koji je izradila skupina hrvatskih i europskih stručnjaka pod vodstvom dr. Friedricha Engela, a financirala Europska komisija u okviru Cards projekta 2002. godine.

Šibensko-kninska županija treća je u Hrvatskoj koja je dobila Master i marketinški plan turizma. Nakon devetomjesečnog rada konačnu verziju projekta predstavio je danas njegov nositelj dr. Friedrich Engel.

Prema preporukama Master plana, šibensko bi se područje trebalo okrenuti hotelskom turizmu. Po riječima dr. Engela, šibenskoj rivijeri nedostaje 10.000 kreveta u hotelima s 3 i 4 zvjezdice za koje je, po njegovu mišljenju, idealan prostor Zablaća, te Jadrije i Srime. Naglasio je kako jedino hoteli mogu u konačnici otvoriti nova radna mjesta u turizmu, te kako bi se s tako povećanim hotelskim kapacitetima do 2010. godine sezona na šibenskoj rivijeri produžila na 155 dana, a broj ostvarenih noćenja povećao na 6 milijuna godišnje.

Dr. Engel je takvu projekciju potkrijepio podacima prema kojima postojeći hoteli, na koje otpada 11 posto ukupnih turističkih kapaciteta na šibenskom području, ostvaruju više od polovice ukupnog prihoda u turizmu.

"Mislim da se uopće ne isplati ulagati u privatni smještaj jer prekomjerna ponuda šteti potražnji. Radna mjesta i produžetak sezone mogu osigurati samo hoteli, a to je nužno da biste bili konkurentni Španjolskoj ili Italiji", kazao je dr. Engel. Dodao je kako bi zaleđe Šibensko-kninske županije s planinom Dinarom trebalo nuditi turistima u jedinstvenom paketu s obalnim područjem i otocima.

Prema Master planu, uz kupališni i nautički turizam, glavne odrednice šibensko-kninskog turističkog razvoja trebale bi biti aktivnosti u prirodi, te sport i avantura.

Dr. Engel upozorio je svoje domaćine da stanje u turizmu nužno treba mijenjati jer je sezona kratka, a gosti su pretežno smješteni u privatnim apartmanima i sobama s često neprimjerenom uslugom. Prema Tomas analizi Instituta za turizam, rekao je, Šibensko-kninska županija je od 26 ocjenjivanih parametara u čak njih 17 zauzela posljednje mjesto.

(Hina) yžpod xvkn

Pročitajte više