Predstavljen Međunarodni glazbeni festival "U zvucima mjesta"

Kako bi se kulturno oživjela mala mjesta koja žive u sjeni velikih gradova te predstavili njihove turističke mogućnosti, u talijanskoj pokrajini Furlaniji Julijskoj krajini pokrenut je Međunarodni festival "U zvucima mjesta", s nakanom da u festivalske smjernice glazbom poveže i jače uključi Hrvatsku i druge zemlje na istočnoj obali Jadrana.

Talijanski voditelji projekta na današnjoj su tiskovnoj konferenciji u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu predstavili taj festival koji bi glazbom, t.j. koncertima oživio provincijska mjesta i otkrivao ih kao turistički zanimljiva odredišta.

"Postoje golema prirodna bogatstva i ljepote krajolika, povijesnoarhitektonske, kulturne i enogastronomske i folklorne vrijednosti koje se mogu vrjednovati glazbom kao temeljnim pokretačem", rekao je Arturo Bertoli. Govoreći o festivalu utemeljenu prije pet godina, podsjetio je kako je od provincijskoga i regionalnoga prerastao u međunarodni.

U zadnjih nekoliko godina osim Italije u festival su se uključile Slovenija, Austrija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Albanija i BiH. U tim se zemljama za sada ostvaruju ljetne turneje talijanskih sastava, poput Karmelos Orckestre, grupe TriesTanga i drugih, a glazbenici i sastavi iz tih zemalja nastupaju na "U zvucima mjesta" u Furlaniji Julijskoj krajini. Tako su, primjerice, od lipnja do rujna ove godine u toj pokrajini, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji održana 42 koncerta klasične, narodne i jazz glazbe.

U festivalu za sada sudjeluje Hrvatska glazbena mladež, a predsjednica Dubravka Dujmović-Kušan pozdravila je festival, koji "omogućuje predstavljanje skladatelja i glazbenika, ali i kulturnih ljepota manjih mjesta".

Umjetnički voditelj projekta Massimo Gabellone drži kako "umjetnički proizvod glazba može novac i proizvesti, a ne samo tražiti".

(Hina) xmb ymc

Pročitajte više