Predstavljen Noethov "Priručnik semiotike"

"Priručnik semiotike", glasovito djelo Winfrieda Noetha, predstavili su večeras u Zagrebu, u nazočnosti autora, akademik Ante Stamać i Tomislav Brlek.

Govoreći o tome kako je prije četiri godine predložio Nakladi "Ceres" objavljivanje tog vrijednog djela, akademik Ante Stamać je istaknuo kako će prijevodom na hrvatski jezik toga djela taj zagrebački nakladnik "pronijeti roda glas".

"Priručnik semiotike" (668 str.), opsežna pretraga svih teorija znaka, znakovnosti i znakovljivosti, sadrži cjelovito znanje o semiotici, a u javnost i akademsku znanost unijet će ono što je najvažnije - red, rekao je Stamać.

Po njegovim riječima taj priručnik je enciklopedija semiotike, a posebno je važna opsežna bibliografija djela i pisaca koji su se bavili pojedinim aspektima semiotike.

Rekavši kako je Winfried Noeth najveći semiotičar na svijetu, Stamać je upozorio kako je semiotika stvorila "nov način mišljenja".

Noethov "Priručnik semiotike" prvi je put objavljen 1985., a hrvatsko je izdanje priređeno po drugom proširenom izdanju, objavljenu 2000.

Knjiga pruža uvid u povijest semiotike, obrađuje klasike semiotike od Charlesa Sandersa Peircea do Umberta Eca, obrađuje znak i sustav, semiozu i njezinje funkcije, nerječitu komunikaciju, jezik i jezične kodove, semiotiku teksta, estetiku i semiotiku književnosti, semiotiku medija i semiotiku kulture.

Tomislav Brlek, asistent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, govorio je u semiotici u Hrvatskoj i Hrvatskom semiotičkom društvu te sveučilišnoj budućnosti semiotike u nas nakon prijevoda "Priručnika semiotike", budući da u svijetu na fakultetima već postoje odsjeci za semiotiku.

Josip Silić, recenzent hrvatskog izdanja knjige, preporučio je taj priručnik studentima književnosti, jezika, opće lingvistike, filozofije, sociologije, psihologije i svim studentima u čijem se studiju pojavljuje semiotika. Pohvalio je "prezican i maštovit" prijevod Ante Stamaća, koji je rekao kako je svojim prijevodom htio pridonijeti i izgradnji semiotičke terminologije. Premda će poneki pojam "zaškripiti u uhu", svaki sam dobro odvagnuo, dodao je.

Winfried Noeth, ravnatelj Znanstvenog centra za proučavanje kulture na Sveučilištu u Kasselu i profesor semoitike na Katoličkom sveučilištu u Sao Paolu, zahvalivši prevoditelju i izdavaču, govorio je o budućnosti semiotike, njezinoj ulozi u umjetnosti, komunikaciji i praktičnom životu.

"Priručnik semiotike" u ponedjeljak je predstavljen u Osijeku, a u utorak je Winfried Noeth održao predavanje u Hrvatskom semiotičkom društvu u Zagrebu.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više