Predstavljen zbornik radova o elektroničkoj kulturi

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) danas je predstavljen zbornik radova "eCulture: The European Perspective. Cultural Policy, Creative Industries, Information Lag" (Elektronička kultura: Europska perspektiva. Kulturna politika, stvaralačke industrije, informacijski jaz), kojeg je izdao zagrebački Institut za međunarodne odnose, svjetska mreža Culturelink i europska mreža Circle.

Kako je rekla voditeljica mreže Culturelink Biserka Cvjetičanin, zbornik je rezultat istoimene konferencije koja je od 24. do 27. travnja 2003. održana u Zagrebu. U taj zbornik o elektroničkoj kulturi uvršteni su radovi 14 uglednih znanstvenika iz Europe i Kanade, koji se bave pitanjima kulturnih promjena nastalih pod utjecajem novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Informacijska je tehnologija pokrenula niz pravnih i društvenih pitanja, naglasio je glavni ravnatelj NSK Josip Stipanov dodajući kako digitalizacija otvara nove mogućnosti kulturnog razvoja.

Prilozi u knjizi, kako je rečeno, obrađuju od kulturne politike do kulturne proizvodnje za tržište, kao i e-trgovinu i probleme vezane uz intelektualno vlasništvo.

Digitalizacija utječe na cijeli spektar kulturne proizvodnje, rekla je Cvjetičanin dodajući kako digitalni mediji potiču novo promišljanje kulturne politike.

(Hina) xkt yaz

Pročitajte više