Predstavljena aplikacija "Moj ZET". Tomašević: Ne mogu garantirati za cijenu karte

Foto: Josip Regovic/Pixsell

KORISNICI zagrebačkog javnog prijevoza sada karte za tramvaje i autobuse mogu kupovati preko mobilne aplikacije "Moj ZET", koja je dostupna za androide već danas, a za iOS sustave od sutra.

 Sve je predstavljeno u sjedištu ZET-a u Ozaljskoj ulici. ZET svaki dan preveze oko 800.000 putnika.

‘‘Aplikacija je naravno jedan od koraka modernizacije cijelog ZET-a, kompletne digitalizacije koju s Gradom najavljujemo i koju ćemo provesti. Moram spomenuti brojku od 800.000 korisnika odnosno putnika koje prevezemo svaki dan, a držanje koraka s tehnologijom i olakšavanje korištenja naše usluge je ključno i izuzetno važno da to ponudimo nadam se sve zadovoljnim korisnicima‘‘, rekao je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović

‘‘Rekao bih da se radi o jednoj bitnoj epizodi u crtici povijesti ZET-a jer prvi puta u povijesti ZET-a građani će moći kupiti tramvajsku kartu i autobusnog kartu putem svog mobilnog telefona i moći će zapravo imati kartu za javni prijevoz na mobilnom uređaju. Vjerujem da će to olakšati svim korisnicima kupovinu karata, a mi ćemo dodatno koristiti ovu aplikaciju i druge aplikacije da dodatno unaprijedimo uslugu‘‘, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je pokazao kako kupuje kartu, ali na testnoj verziji jer on koristi iPhone, a aplikacija za iPhone će proraditi tek sutra.

Hoće li karta poskupjeti?

ZET od karata godišnje uprihodi oko 277 milijuna kuna, dok 70-80 posto troškova pokriva kroz subvencije Grad Zagreb. Na pitanje hoće li zbog ukidanja prireza poskupiti karte javnog prijevoza, Tomašević je odgovorio:

"Nismo razmatrali da povisimo cijenu karata ZET-a zbog prireza. Ono što su mi rekli jest da je trenutno subvencija Grada Zagreba ZET-u otprilike oko milijardu kuna godišnje, što je više manje jednako prirezu. Ne mogu to garantirati jer ćemo morati kompenzirati nekako 40 milijuna eura manjka."

Rekao je i da se nada da neće doći do toga da iz okolnih mjesta koja gravitiraju Zagrebu i koja koriste zagrebački javni prijevoz stanovnici plaćaju drugačije cijene od Zagrepčana, ali nije ni to isključio. Gradonačelnik je najavio i daljnju modernizaciju ZET-a i nada se da će ovaj tjedan završiti javnu nabavu za kupovinu 20 novih tramvaja.

UŽIVO: Predstavljanje aplikacije "Moj ZET"

UŽIVO: Predstavljanje aplikacije "Moj ZET"

Objavljuje Grad Zagreb Službena stranica u Ponedjeljak, 29. svibnja 2023.

Pročitajte više

 

Pročitajte više