PREDSTAVLJENA BIOGRAFIJA MILJENKA SMOJE NOVINARA IVICE IVANIŠEVIĆA

Kao popratni dio programa 50. Splitskog ljeta sinoć je predstavljena knjiga "Smoje", novinara Ivice Ivaniševića.

Predstavljanju bografije istaknutoga splitskog novinara i publiciste Miljenka Smoje na trajektu SEM Marine "Split prvi" čiji su saloni bili pretijesni da prime sve Smojine poštovatelje, uz njegovu suprugu i prijatelje, bio je nazočan i predsjednik države Stjepan Mesić.

O autoru i njegovoj knjizi, koju je objavila nakladnička kuća "Vuković-Runjić", govorili su Milana Vuković, Ćićo Senjanović, Ante Tomić i Boris Dežulović te pisac biografije.

Po riječima Milane Vuković ta knjiga predsatvlja želju da se više ne dopusti da takav genij, kakav je bio Smoje, bude na margini, prečesto prešutkivan i zanemarivan, jer zaslužuje biti u analima hrvatske književnosti.

Ta je knjiga, kako je najavila, prva biografija u nizu znamenitih Hrvata u izdanju te nakladničke kuće.

Pišući Smojinu biografiju, Ivanišević je razgovarao s mnoštvom njegovih suvremenika, prijatelja i suradnika, izučivši svaki dio njegova života i rada - od početaka na zabačenu otoku, preko razdoblje kad je bio velika zvijezda bivše države, do nepravedno zaboravljena i navodno zbog političkih razloga zapostavljena pisca, na čiji pokop je došlo samo nekoliko najbližih prijatelja.

Ivanišević je posebno zahvalio fotografu "Slobodne Dalmacije" Feđi Klariću i Smojinoj supruzi, kazavši kako bez njih ne bi bilo knjige.

Predstavljanje Smojine biografije, uz žensku klapu Peristil, izvedbom dvaju izvadaka iz serije "Naše malo misto" upotpunili su glumci Josip Genda, Robert Kurbaša te Stojan Matavulj.

(Hina) xds ymc

Pročitajte više