PREDSTAVLJENA KNJIGA "A'KO JOJ JE KRIV?" O NASILJU NAD ŽENAMA

Autonomna ženska kuća i B.a.B.e. predstavili su danas dvije knjige o nasilju nad ženama "Obiteljsko nasilje i susreti s djecom u Engleskoj i Danskoj" autorica Marianne Hester i Lorraine Radford te knjigu o 10 priča, slučajeva nasilja nad ženama u Hrvatskoj pod nazivom "A'ko joj je kriv?" nasilje nad ženama u ratu i miru. L

Knjiga "A'ko joj je kriv?" nastala je tako što su aktivistice ženskih nevladinih udruga tri mjeseca prikupljale podatke o nasilju nad ženama, a zatim je izabrano 10 priča kojima se upućuje na različite probleme s kojima se moraju suočavati žene različitih dobi i iz različitih sredina. Zatim su sa ženama-žrtvama nasilja obavljeni razgovori koji su snimljeni i obrađeni, autorizirani i objavljeni.

Od tih deset ispovijesti žena-žrtava nasilja, samo je jedna pripovijest zapis o ubojstvu djevojke koja nije žrtva obiteljskog nasilja. Riječ je o ubojstvu devetnaestogodišnje Ljubice Solar 1991. čiji ubojica još uvijek nije otkriven, a razgovor u knjizi obavljen je s njezinom majkom.

Neva Tolle, koordinatorica Autonomne ženske kuće knjige je posebno preporučila stručnjacima koji problem nasilja nad ženama moraju rješavati - socijalnim radnicima, pravnicima, odvjetnicima, sucima i policajcima. Rekla je da kada bi u Hrvatskoj zaista bilo političke volje za rješavanjem tog problema, nasilje nad ženama bilo u kaznenom zakonu, ali da to nije tako jer očito žene i djeca nemaju dovoljnu materijalnu vrijednost.

Koordinatorica B-a.B.e.-a i urednica knjige "A'ko joj je kriv?" Sanja Sarnavka rekla je kako se nada da žene koje su ispričale te strašne priče zlostavljanja kojega su proživjele neće imati strašne posljedice, njihova su imena izmijenjena, ali nasilnici su na slobodi.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik ukazala je na problem susreta djece i oca, nasilnika nad majkom. Rekla je kako se malo govori o problemu koje imaju žene s djecom kada izađu iz te nasilničke obitelji te da bi se u tim slučajevima susreti djeteta i oca trebali obavljati jedino na način koji djetetu i majci jamči sigurnost.

Knjigu "A'ko joj je kriv?" uredila je, zapisala priče i obradila Sanja Sarnavka, a u izradi knjige sudjelovale su aktivistice Ženske grupe Brod iz Slavonskog Broda (Gordana Matanović i Dubravka Žvačko), Ženske udruge Izvor iz Tenje (Mirjana Herceg), Ženska grupa Korak iz Karlovca (Sadika Zvirkić i Jasna Grbačić), Građanske udruge protiv nasilja iz Siska (Vjera Solar), te časna sestra Suzana M. Samardžić i djelatnice Caritasova doma za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja Sveta Ana.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više