Predstavljena knjiga "Dim sotonin" P. Primorca

U PINAKOTECI samostana Gospe od zdravlja u Splitu predstavljena je večeras knjiga Pavla Primorca "Dim sotonin", u sklopu 12. Dana ogranka Matice hrvatske Split.

Mladi katolički svećenik i publicist Pavle Primorac svojom knjigom želi "raskrinkati lica zla", pronalazeći ga u gospodarstvu, politici te čak u crkvenim krugovima.

Knjiga je podijeljena na osam poglavlja, od kojih sedam sadrži do sada neobjavljene eseje, a u jednom su odabrani autorovi članci i polemike objavljeni u tisku.

Autorova misao vodilja bile su riječi pape Pavla VI. koji je rekao: "Čini se da je zagušljivi dim Sotone prodro u Narod Božji... Dim Sotonin je kroz neku pukotinu ušao u Katoličku crkvu".

Primorac se tako u svojoj knjizi obrušava na egoizam, hedonizam, relativitet grijeha, kult bluda, homoseksualnost, feminizam...

"Mnogi pojmovi i događaji u današnjem svijetu ne mogu se shvatiti bez djelovanja neke nadnaravne sile", poručio je i pozvao na "kristološko domoljublje".

"U jednom trenutku osjetio sam duhovnu potrebu reći nešto u javnosti ne mogavši biti ravnodušan na kretanja u društvu", kazao je Primorac. Dodao je kako pokušava problematizirati određene stvari, dijagnosticirati ih, te dati izlaz iz bolesnog stanja društva, a izlaz je, drži autor, u Isusu Kristu.

Novinar Zoran Vukman ocijenio je kako je "mladi autor pokazao iznimnu oštrinu uma i riječi, koja na žalost nedostaje mnogima u hrvatskoj javnosti, a pogotovo u katoličkim krugovima". "Dotakao je neke teme i snažno i bez straha iskazao svoj stav čega se drugi ustručavaju", rekao je.

Predsjednik splitskog Ogranka Matice Hrvatske Josip Botteri Dini kazao je kako Primorčeva knjiga "odražava htjenja tog ogranka da na 12. Danima Matice u Splitu, programom i sadržajem najbogatijima do sada, progovori o nekim netaknutim temama iz sadašnjosti i prošlosti kako bi se o stanju u društvu promišljalo na drugačiji način".

Dvanaesti Dani Matice hrvatske traju do 8. prosinca, a počeli su sinoć misom za sve umrle članove u crkvi Svetoga Frane.

Pročitajte više