PREDSTAVLJENA KNJIGA "HRVATSKO PONERETVLJE U DOMOVINSKOM RATU" JAKŠE RAGUŽA

U Hrvatskom institutu za povijest predstavljena je knjiga povjesničara Jakše Raguža "Hrvatsko Poneretvlje u Domovinskom ratu" o kojoj su govorili ravnatelj Instituta Milan Kruhek, recenzent Mirko Valentić, vojni povjesničar Davor Marijan i autor.

Milan Kruhek uvodno je napomenuo kako je ta knjiga prvijenac novoutemeljenog odjela Instituta koji se bavi istraživanjem Domovinskog rata te je najavio kako će do kraj godine biti predstavljena i druga knjiga "Bitka za Vukovar", Davora Marijana, kao rezultat istraživačkog projekta koji je prije nekoliko godina pokrenula hrvatska Vlada.

"Pisati o Domovinskom ratu, živoj povijesti, nije jednostavno", ustvrdio je Kruhek, koji je predbacio onima koji zagovaraju "teoriju distance" u istraživanju Domovinskog rata da to rade s namjerom da se neke stvari zaborave.

Ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest istaknuo je kako Institut predstavlja tu knjigu svijestan "njezinih trajnih vrijednosti i nedostataka". Stoga je pozvao one koji imaju primjedbe na knjigu da argumentaciju iznesu u Časopisu za suvremenu povijest.

Kruhek je zahvalio Ragužu na pionirskom poslu i hrabrosti u znanstvenom pristupu.

Po Valentićevoj ocjeni, knjiga "Hrvatsko Poneretvlje u Domovinskom ratu" daje iscrpnu sliku o Domovinskom ratu na tom području, gdje je stanovništvo dalo golem doprinos obrani Hrvatske. "U knjizi nema politike i nije u službi politike, a vođen dobrom muzom autor je uspio zatajiti svoje osjećaje", dodao je Valentić.

Napomenuvši kako je autor uspio sastaviti rasute podatke i sastaviti pouzdani mozaik, Valentić je dodao kako je nevjerojatno koliko je podataka taj mladi istraživač prikupio.

"Svoje sudove čvrsto je utemeljio na podatcima", istaknuo je Valentić, objasnivši kako ih je prikupljao iz dnevnog tiska, literature, zapisnika kriznih štabova, posebno pravosudnih institucija te na osnovi intervjua.

Davor Marijan smatra da je Raguž napravio "korektnu i poštenu knjigu punu podataka", koju će vrijeme pozitivno valorizirati. Njezina je glavna mana što je došla prerano, istaknuo Marijan.

Autor knjige apelirao je na hrvatsku Vladu da se, radi budućnosti projekta i istraživanja Domovinskog rata, otvore arhivi te da se zakonski regulira položaj istraživača, kako se čitav taj posao ne bi pretvorio "u bavljenje marginalijama".

Govoreći o reakcijama na knjigu, istaknuo je da su ga iznenadile negativne reakcije, koje su iznošene kroz medije na neprihvatljiv način bez argumenata.

Knjigu "Hrvatsko Poneretvlje u Domovinskom ratu" (515 str.) Jakše Raguža objavili su Ogranak Matice hrvatske Metković i Hrvatski institut za povijest.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više