Predstavljena knjiga Ivice Đovanija Matešića Jeremije "Takvo zar bilo je lice tvoje?"

ZADARSKI nakladnik Narodni list predstavio je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu knjigu Ivice Đovanija Matešića Jeremije "Takvo zar bilo je lice tvoje?" o kojoj su govorili akademici Aleksandar Stipčević i Ante Stamać, književnica Đurđica Ivanišević, publicist Pavle Kalinić i zadarski profesor Pave Jerolimov.

Matešić je počeo pisati u vrijeme kad su domaći i srbijanski četnici bombardirali Zadar, napomenuo je Stipčević i dodao kako je o onima koji su branili Zadar nastavio pisati i poslije "Oluje".

U knjizi se nižu beznađa branitelja koji gledaju kako se četnici danas vraćaju u Zadar i šetaju Kalalargom kao da se ništa nije dogodilo, dodao je.

Dobro je da Matešić i dalje piše o strahotama, jer još neki u Srbiji, ali i u Hrvatskoj računaju kako sve nije gotovo, rekao je Stipčević.

Matešić piše tjedno tri kartice kao gardist, ratni zapovjednik i čovjek koji skrbi za svoju obitelj, rekao je Stamać i dodao kako za razliku od mnogih vrlo ozbiljno promišlja našu zbilju.

Autor piše o strahotama rata koji se pretvorio u užas mira, napomenula je Ivanišević i dodala kako je Matešić postao pisac kojem su već sad "hrvatski prostori pretijesni".

Svaki naraštaj nešto dobije u nasljeđe, a naš naraštaj dobio je rat, rekao je Kalinić i dodao kako se sada oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju ucjenjuje generalom Gotovinom. Da nije Gotovine oni bi izmislili nekoga drugog, rekao je i dodao kako bi "u tom slučaju jednako tako mogli biti problem svjetlo na semaforu ili trotoar".

Knjiga "Takvo zar bilo je lice tvoje?" (350 str.) je zbirka kolumni koje su objavljivane u zadarskom Narodnom listu, a u njima autor progovara o tragičnoj sudbini hrvatskih branitelja nakon završetka rata.

Ivica Đovani Matešić Jeremija (1959.) bivši je hrvatski gardist. Dosad je objavio pet knjiga, a među njima i knjigu "Križ moje braće".

Pročitajte više