predstavljena knjiga "izbori: duh stranaka i duše političara"

Knjiga novinara Zdenka Duke i Ivice Buljana "Izbori: Duh stranaka i duše političara", zamišljena kao svojevrsni vodič kroz hrvatsku političku scenu, predstavljena je danas u Zagrebu.

Knjiga je izašla u izdanju Profil Internationala i na dvjestotinjak stranica informira o stanju najjačih političkih stranaka i o najpopularnijim političarima u Hrvatskoj.

Analiza djelatnosti stranaka i političara pisana je žurnalistički, bez političkih ambicija, napominju autori. Ističu, međutim, da nisu htjeli samo podastrijeti činjenice nego i "zaći malo pod kožu" političara.

"Riječ je o djelu dvojice eminentnih autora koji godinama prate politički život, namijenjenom prije svega biračima kao podsjetnik i vodič", rekao je urednik knjige Renato Panđa. Izrazio je uvjerenje da bi knjiga mogla biti korisna i samim političarima, ali i novinarima i studentima.

Duka je prikazao glavna stremljenja i stavove 12 političkih stranaka te pobrojao i analizirao njihove dobre i loše strane. Prepričao je također i povijest dosadašnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, nakon uspostave višestranačja 1990.

"Portretirajući stranke uzeo sam u obzir sve pozitivno i negativno što se o njima govori u javnosti, ali sam dao i svoje viđenje o njima", rekao je Duka.

Buljan je izradio biografije 136 političarki i političara za koje pretpostavlja da bi se mogli naći u Vladi ili Saboru. Odabrao je također kronološki najvažnije događaje nakon 3. siječnja 2000, kada su održani zadnji parlamentarni izbori.

Osnovni parametar u odabiru političara Buljanu je bio predizborni odnos snaga na hrvatskoj političkoj sceni, a uzeo je u obzir i rezultate brojnih ispitivanja javnog mnijenja. Osim osnovnih biografskih podataka autor je ocijenio vrline i mane pojedinih političara te njihovu dosljednost.

"Nastojao sam posao obaviti na intrigantan način, ali uz svu potrebnu distancu kad je riječ o biografijama", rekao je Buljan. "Ipak, testiranja koje sam proveo među političarima pokazala su i prije objave knjige da su neki od njih zadovoljni, a neki nisu onim što su pročitali."

U knjizi su otisnuta i dva ključna zakona - o izborima zastupnika u Sabor te o izbornim jedinicama, zatim tablica koliko je novca koja parlamentarna stranka dobila za predizbornu kampanju iz državnog proračuna i tri ustavna članka koji određuju konstituiranje Vlade poslije izbora.

Pročitajte više