Predstavljena knjiga "Lokalna i regionalna samouprava u RH"

KNJIGA "Lokalna i regionalna samouprava u Republici Hrvatskoj" autora Jurja Hrženjaka u izdanju "Informatorova birosustava" predstavljena je danas u Rijeci.

To drugo i dopunjeno izdanje knjige, prvi put izdane 1993., sadrži prikaz povijesnog razvoja upravnog sustava u Hrvatskoj, odnosno u državnim sustavima iz prošlosti na teritoriju današnje države, zatim prikaz i tumačenje zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te popisi jedinica lokalne i područne samouprave u zemlji.

Autor je usporedio zakonske temelje i praksu u područnoj i lokalnoj samoupravi u Hrvatskoj s nekim drugim europskim zemljama i SAD-u.

Hrženjak je izložio i moguće putove razvoja tih samouprava u zemlji.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je važnost autorova, kako je ocijenio, jasna definiranja europske povelje o lokalnoj samoupravi u knjizi.

Ocijenio je da bi svi poslovi u vezi s građanima i njihovim potrebama trebali biti u području lokalne samouprave, ali da bi tu decentralizaciju trebala popratiti i fiskalna decentralizacija. Lokalna samouprava bez izvornih prihoda ne može biti dovoljno jaka, naglasio je.

Pročitajte više