Predstavljena knjiga Markusa Wolfa "Čovjek bez lica - Šef špijuna u tajnom ratu"

Zagrebački nakladnik Golden marketing Tehnička knjiga predstavio je danas u Novinarskom domu u Zagrebu knjigu Markusa Wolfa "Čovjek bez lica Šef špijuna u tajnom ratu".

O knjizi su govorili profesor s Filozofskog fakulteta Miroslav Tuđman, politolog Vlatko Cvrtila, prevoditelj Tomislav Jakić i autor knjige Markus Wolf.

Markus Wolf je živa legenda u povijesti izvještajne službe Hladnoga rata, napomenuo je Tuđman i dodao kako je Wolf jedan od najvećih "špijuna" 20. stoljeća koji je dao pečat povijesti i svojoj djelatnosti.

Wolf je kritičan prema zbilji, istaknuo je Tuđman i dodao kako autor upozorava da vlast novca ništa manje od države ne poseže za silom pa zato ne treba srljati iz jednoga totalitarizma u drugi.

Knjiga je povijesni dokument koji obrađuje događaje i ljude tijekom Hladnoga rata, istaknuo je Cvrtila i dodao kako je Wolf ležerno obradio način funkcioniranja komunističkog sustava.

Naslov mojoj knjizi "Čovjek bez lica" dao je američki nakladnik, rekao je Wolf i i dodao da mu nije jasno kako zapadni špijuni i novinari nisu mogli doći do njegove fotografije, jer je kao funkcionar bivšega DDR-a više puta javno nazočio različitim paradama.

Knjiga je s prijevodom na hrvatski prevedena na 18 jezika.

"Bio sam na svim predstavljanjima osim na onom u SAD-u jer mi je State Department uskratio vizu zbog navodne opasnosti od terorizma, rekao je Wolf i dodao kako mu je isti dan vizu odobrio Izrael pa je knjigu tamo predstavio.

"Došao je dan za koji nitko od mojih rođaka i prijatelja nije želio vjerovati da će doći. Poznati i nepoznati, stari prijatelji u Moskvi i novi u Beču, francuski i švedski književnici, rabin iz Jeruzalema i jedan bivši čelnik Mossada iz Tel Aviva, senatori i pravnici iz Sjedinjenih Država, nitko nije bio spreman na sudski proces protiv mene, nitko osim mene samoga", piše u prologu svoje knjige "Čovjek bez lica" Markus Wolf u povodu sudskog procesa koji je vođen protiv njega nakon ujedinjenja Njemačke.

Knjiga "Čovjek bez lica" (359 str.) u devetnaest poglavlja obrađuje djelatnost istočnonjemačke obavještajne službe, razlažući potanko poglavlja od Neckera do Moskve, ulaz u igru, učenje radeći, sudbinska godna 1956., betonsko rješenje, špijuni iz ljubavi, njemačko-njemačka džungla, slučaj Herbert Wehner, vruće ljeto godine 1968., promjene preko približavanja, kancelarova sjena, otrov izdaje, nova 1914?, aktivne mjere, otkrivanje Trećega svijeta, daleki kontinent, izlazimo iz igre, ljudski faktor i sjaj i bijeda špijunaže.

Na kraju knjige su objavljene ilustracije, transkripti zapisa iz dnevnika i pojmovnika špijunskih izričaja.

Markus Wolf (1923.), bivši šef obavještajne službe bivšega DDR-a, objavio je više knjiga, a među njima "Trojka" i "Tajne sovjetske kuhinje".

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više