predstavljena knjiga Mate Suića "Antički grad na istočnom Jadranu"

Povijesno i arheloško djelo "Antički grad na istočnom Jadranu", drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige Mate Suića u nakladi Golden marketinga, Tehničke knjige i Instituta za arheologiju predstavljeno je danas u Zagrebu. L

O knjizi su govorili profesori sa zagrebačkog Filozofskoga fakulteta Mirjana Sanader, Igor Fisković, Petar Selem i Marina Šegvić.

Suićeva je knjiga bila vjerni pratitelj svakom onom tko se bavio antikom, istaknula je Mirjana Sanader, a Fisković je rekao da knjiga pokazuje autorovo shvaćanje grada kao "permanentna organizma".

"Velike civilizacije antičkoga svijeta stvorile su urbane kulture. Kao fenomen kulture određene sredine i grad se mora promatrati u kontekstu razvitka određene kulture, počevši od njegove prvobitne emancipacije iz kruga ostalih naselja nekoga područja ili etničkog sklopa pa sve do njegova oblikovanja u tip naselja koje posjeduje sve odlike i sve atribute gradskoga naselja u danom kulturnom i vremenskom horizontu", piše Suić u knjizi.

Nakon što je u uvodnom dijelu obradio predmet i metodologiju rada, autor istražuje tzv. poleogenezu odnosno pitanja razvoja naselja od autohtonoga sela do autohtonoga grada, ostvarenje grada klasičnoga svijeta na istočnom Jadranu, odnos grada i sela u ranoj antici, inovacije kasne antike i antičku urbanističku baštinu.

U odnosu na prvo izdanje knjige (1976.) znanstveni aparat je obnovljen, a popratna literatura proširena za 407 novih bibliografskih jedinica, istaknula je na predstavljanju knjige Marina Šegvić koja je uz suradnike Vlastu Begović Dvoržak, Brunu Kuntić Makvić i Krešimira Rončevića uredila knjigu.

Petar Selem je govorio o fenomenu antičkoga grada kao "civilizacijske osnove za temeljac kasnijega urbaniteta koji dominira našim južnohrvatskim gradovima".

Akademik Mate Suić (1915.-2002.) objavio je velik broj radova iz područja arheologije i starije hrvatske povijesti, među kojima knjige "Zadar u starom vijeku" i "Odabrani radovi iz stare povijesti Hrvatske".

(Hina) mk mc

Pročitajte više